1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. OPEC'in petrol fiyatları üzerindeki etkisi azalıyor
OPEC'in petrol fiyatları üzerindeki etkisi azalıyor

OPEC'in petrol fiyatları üzerindeki etkisi azalıyor

Capital Economics Uzmanı Thomas Pugh, petrol üretiminde kısıtlamaya gitmeme kararı, OPEC'in güçsüzlüğünü gösterdiğini söyledi

A+A-

 Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) düşen fiyatlara rağmen üretimde kısıtlamaya gitmeme kararı, uzmanlar tarafından OPEC'in petrol fiyatlarını belirleme gücünün zayıflaması olarak nitelendirildi. 

Londra'daki bağımsız araştırma kurumu Capital Economics Uzmanı Thomas Pugh, yaptığı açıklamada, petrol üretiminde kısıtlamaya gitmeme kararının, OPEC'in güçsüzlüğünü gösterdiğini dile getirdi. 

OPEC üyeleri arasında farklı düşüncelerin son dönemde arttığına dikkati çeken Pugh, İran ve Venezuela gibi üretim kısıtlaması talep eden üyelere rağmen Körfez ülkelerinin düşük fiyatlara daha dirençli olduğunu vurguladı.  

Merkezi Londra'da bulunan düşünce kuruluşu Chatham House'un uzmanı Valerie Marcel de ABD'nin petrol fiyatları üzerinde OPEC üyesi ülkelerden daha fazla etkili olmaya başladığını söyledi.  

Marcel, Suudi Arabistan'ın, ABD'deki kaya petrolü üretimi nedeniyle pazar payının düşeceği endişesiyle üretim kısıtlamasına karşı olduğunu hatırlatarak, Asya piyasasında da rekabet gücünü korumak için düşük fiyatları kendi avantajına kullandığını ifade etti.  

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Enerji Güvenliği ve Doğal Kaynaklar Uzmanı Sijbren de Jong da örgütün petrol fiyatlarını belirleme gücünün zayıfladığını ve üye ülkelerin fikir ayrılıklarından muzdarip olduğunu savundu.  

Suudi Arabistan'ın güçlü finansal rezervleri sayesinde düşük petrol fiyatlarına dayanabileceğini ancak diğer üye ülkelerin bu kadar dirençli olmadığını anlatan de Jong, "Venezuella, İran, Irak, Nijerya ve üye olmayan Rusya, üretim kısıtlamasına gidilmemesinden hoşnut değiller ve daha da düşecek petrol fiyatlarından zarar görecekler" dedi. 

Yıl sonuna kadar petrol fiyatlarının giderek azalacağını ifade eden de Jong, bunun İran hükümetinin elini zorlayarak nükleer müzakereleri hızlandırabileceğini ve yaptırımları yumuşatabileceğini kaydetti. 

Ham petrolün varil fiyatı haziranda 115 dolar iken kasımda 77 doların altına düştü. Perşembe günü Viyana'da düzenlenen OPEC toplantısında üretimde kısıtlama yapılmaması kararının ardından fiyatlar 71 dolar seviyesine geriledi. 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1040 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.