1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Özkan Poyraz “Tuzla’ya kilit vuracak değiliz”
Özkan Poyraz “Tuzla’ya kilit vuracak değiliz”

Özkan Poyraz “Tuzla’ya kilit vuracak değiliz”

UDH Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz TMMOB GMO’nun gerçekleştirdiği 60. Yılında Gemi Mühendisleri Odası ve Türkiye Gemi İnşa Sanayi Sempozyumu’na katıldı. Poyraz,gemi inşa sektörünün üretim ekonomisi içinde önemli bir yerinin olduğunu belirtti.

A+A-

“GEMİ MÜHENDİSİ OLMAK TEK BAŞINA BİR GURUR”

Gemi mühendisliğinin inovasyon oluşturan bir sanayinin temel lokomatifi olabilecek nitelikte bir meslek dalı olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz Sayın Bakanımız GMO’nun yoğun Ankara ziyaretlerinden sonra sizleri çok yakından tanıdı. Bugün burada olmayı çok istiyordu. 60. yıl kapsamında düzenlenen bu sempozyumda başarılı neticeler elde edeceğimizi düşünüyorum. Gemi mühendisleri yıllardır bu ülkeye hizmet ediyorlar. Gemi mühendisleri sadece mühendis değil tasarımcı ve mimardırlar. Gemi mühendisi olmanız sizin açınızdan tek başına bir gurur.Hem Oda olarak hem de şahıslar olarak Bakanlığımız neslinde yeriniz çok ayrı. Bir şeyler oluşturabilen insanlar. Bütün bu kabiliyetleri birleştirdiğimizde aslında inovasyon oluşturan bir sanayinin temel lokomatifi olabilecek nitelikte bir meslek dalı ve Oda’ya sahibiz.” dedi.

“DENİZCİLİK ÇALIŞTAYI ALGIMIZI DEĞİŞTİRDİ”

2003’te 37 olan tersane sayımız vardı ve 550 bin DWT inşa kapasitemiz vardı. Bugün ise 3 milyon 600 DWT inşa kapasitemiz bulunuyor. 72 tersaneye sahibiz. 2003’te 14 bin kadar istihdam rakamına sahipken 2007’de 37 bine kadar çıktı. Bugün biraz azalma var. 20 bin kadar bir istihdam pozisyonumuz var. Kriz sonrasında havuz ve tamir bakımda önemli bir noktaya geldik. 9 tane kuru, 21 tane de yüzer havuzumuz oldu. Gemi inşa sanayimiz krizden sonra gemi inşadan çok alternatif olarak tamir bakıma doğru yönleniyor. Son bir senede 1800 tane geminin tamir ve bakımı yapılmış. Askeri gemiler, römorkör ve açık deniz gemileri inşasında tersanelerimizde ciddi atılımlar var. Son bir yılda da 246 yeni gemi inşamız söz konusu. ‘Gemi inşamız tamamen durdu’ gibi bir hissiyata kapılmamız lazım. Kıyılarda 170, iç taraflarla birlikte 500’e yakın yat imalatı söz konusu. 25 metrenin üzerinde dünya üçüncüsüyüz. 22 tane gemi söküm merkezine sahibiz. 2013’te 1 milyar 410 milyon dolar kadar gemi ihracatımız, 900 milyon dolar kadar da ithalatımız oldu.  Cari açığa da olumlu katkılarımız devam etmekte. İMEAK Deniz Ticaret Odası’yla birlikte bir çalıştay yaptık. Gemi inşa,limancılık ve yolcu taşımacığı üzerine bir çalıştaydı. Bu çalıştayın sonucunda bakanlık olarak birkaç algımız gelişti. Birincisi gemi inşanın yaşadığı teminat sorunuydu. Ürün bazında tersaneye destek gibi bir formül düşündük. Gemi, tersanenin bir yatırım amacı değil. Gemi sadece tersanenin ürünü. Ürün olarsk tersanenin desteklenmesi omurgasına geçmek gerekiyor.  İkinci algımız ise inovatif gemi inşasına destek sağlayabilmek. Ar-ge ağırlıklı bu alanla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Koster filomuzla ilgili konu da gündeme geldi. Aradaki yüzde 15-20 gibi sermaye eksikliği çalışmasını da yapıyoruz. Elbette sorunlarımız da var. İşletme izinlerinde çeşitli sorunlarımız bulunuyor. Tekne imal ve çekek yerleri yönetmeliğinde yapılması gereken bazı değişiklikler var. Daha basite indirmek için çalışıyoruz. Devlet olarak fazla burnumuzu sokmak istemiyoruz. Biz sadece güven ve emniyetle ilgili konulara değinmek istiyoruz. Tuzla’yla ilgili imar planlarında sorunlar bulunuyor. 1 yıl gibi bir süremiz var. Tuzla’ya kilit vuracak değiliz. 7-8 ay içinde Tuzla’nın yeni imar planını onaylatarak, Yalova’daki kiralamayla ilgili sorunları da gidereceğiz. Tüm bu konuları Milli Emlak’la da görüştük.

galeri-005.jpg

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

 

Bu haber toplam 1735 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.