1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Panama Kanalı'nda genişletme çalışmaları hız kazandı
Panama Kanalı'nda genişletme çalışmaları hız kazandı

Panama Kanalı'nda genişletme çalışmaları hız kazandı

Panama Kanalı'nı 3 katına çıkaracak genişletme çalışmalarına sürat verildiği açıklandı. Proje 2014'te bitmesi gerekirken, Panama ve yüklenici firmalar arasındaki maliyet problemi nedeniyle 1 sene ertelenmişti.

A+A-

Panama Kanalı'nı 3 katına çıkaracak genişletme çalışmalarına sürat verildiği açıklandı. Proje 2014'te bitmesi gerekirken, Panama ve yüklenici firmalar arasındaki maliyet problemi nedeniyle 1 sene ertelenmişti. Sorunun çözümünde ABD'nın etkili olduğu iddia edildi. Amerika'nin bu telaşının ardındaki ne sebepten ise, Nikaragua'nın, Panama'ya alternatif bir ticaret yolu projesine istikbal sene Çinli bir firma aracılığıyla başlaması olarak gösterildi. Nikaragua'nın deli projesini Hong Kong merkezli HKND Grubu, 50 sene süresince işletim hakkıyla üstlenecek. Tabi ki Çin hükümetinin desteğiyle.

RUSYA DA İŞİN İÇİNDE

Proje onayının ardından birçok analizde 'Çin, Amerika'nin geri bahçesine yatırımları ile yerleşiyor' değerlendirmesi yapıldı. Henüz kesinlik kazanmasa da Rusya Bilimler Akademisi Yöneticisi Pötr Yakovlev, Rus şirketlerinin Latin ABD'daki bu stratejik projeye katılmak için Çinli ortaklarıyla görüşme yaptıklarını açıkladı.

REKABET DENİZLERDE

Cumhurbaşkanı Daniel Ortega, Orta ABD'nın en fakir ülkelerinden biri olan Nikaragua'nın 40 milyar dolarlık kanal projesi ile 'ekonomik bağımsızlığını' kazanacağını ifade etti. Panama Kanalı'ndan yıllık 14 binden çok gemi geçiyor. Herşey yolunda giderse, Rusya ve Çin ikilisi, yeni projeyle hem gelirleri paylaşacak hem de kendi ürünleri için alternatif güzergah inşa etmiş olacak. Bugün, küresel deniz ticaret hacmi 9 milyar ton; parasal değeri ise 9 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Hal böyle olunca, devasa güçler arasındaki denizyolu rekabeti de kızıştı. Panama ve Türkiye gibi ülkeler de, deniz ticaretinde daha çok laf sahibi olmak için yeni projelere imza atıyor.

TÜRKİYE'NİN KOZU 'KANAL İSTANBUL'

Türkiye, 'Kanal İstanbul' ile, ticari deniz yolu yarışında yerini alırken, deli proje, tamamlandığında, Süveyş kanalından daha çok kazanacak. Günlük 160 geminin geçiş yapması beklenen Kanal İstanbul projesi Montrö'ye tabi olmayacağı için Süveyş gibi ton başına vasat 5.5 dolardan fiyatlanabilecek ve 300 bin tonluk gemi geçisine müsait olacak. Proje, 5.5 milyar dolara malolacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2458 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.