1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. ALİAĞA LİMANI

  4. Petrokimya tesisleri liman yatırımlarını Aliağa'ya çekiyor
Petrokimya tesisleri liman yatırımlarını Aliağa'ya çekiyor

Petrokimya tesisleri liman yatırımlarını Aliağa'ya çekiyor

Petrokimya tesislerinin yoğunlaşmaya başladığı İzmir Aliağa, yeni liman yatırımlarını da buraya çekiyor. Aliağa'da 42 milyon ton mal elleçlenirken, bunun 30 milyon tonu petrol ürünleri oluşturdu.

A+A-

Türkiye'de, denizcilik sektöründe taşımacılık gelirleri düşünce firmalar yeni liman yatırımlarına yöneldi. Bunun sonucunda da bir zamanlar tartışılmaz şekilde önde olan limanlar gözden düşerken, özellikle petrokimyaya hizmet veren yeni liman yatırımları öne çıkmaya başladı.

Pire ile rekabet artacak

Bunun en dikkat çekici örneklerinden biri Aliağa Nemrut Körfezi limanlarında gözlendi. Büyük gelişmeye sahne olan Aliağa'daki 13 limanda yılın ilk 8 ayında 31 milyon ton yük doldurulup boşaltıldı. İzmir Limanı’nda ise bu rakam 6,5 milyon tonda kaldı. Yeni yatırımların sürdüğü bölge, aktarma yükleriyle beraber Yunanistan’daki Pire Limanı ile rekabeti de kızıştıracak.

Öztürk: Önümüz açık

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa'daki liman yatırımlarının doğru yatırımlar olduğunu söyledi. Aliağa’nın tek başına ülkenin dış ticaretinin yüzde 10’unu elleçlediğini dile getiren Öztürk, "Ege, Anadolu’nun giriş çıkış kapısıdır. Bu limanlar vazgeçilmez noktadadır. Önümüz açık” dedi.

İhtisaslaşma şart

Limanlarda ihtisaslaşmanın şart olduğunu vurgulayan Yusuf Öztürk, şöyle devam etti: “Örneğin ‘Aliağa'da 42 milyon ton mal elleçlendi' diyoruz. Ama bunun 30 milyon tonu petrol ürünleri. Oysa konteynere odaklanmış limanlar konteyner elleçlemeli, dökme yük, sıvı yük, proje yükleri de kendi içlerinde ihtisaslaşmalı, artık çağ her limanın her şeyi yaptığı çağ değil.”

virahaber.com

Bu haber toplam 1346 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.