1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Piri Reis için son prova
Piri Reis için son prova

Piri Reis için son prova

MDOB'un Osmanlı Deniz Bilimcisi Piri Reis’in hayatını sahneye taşıdığı balenin son provası yapıldı.

A+A-

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), dünya denizcilik tarihinin en önemli isimlerinden Osmanlı Deniz Bilimcisi Piri Reis’in hayatını sahneye taşıdığı balenin dünya prömiyeri için son hazırlıklarını yaptı.

Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilen son provada, tüm sanatçılar kostümleriyle sahne alarak, sanatseverlerin karşısına çıkmadan önce son eksiklikleri de tamamladı.

Armağan Davran ile eserin libretto ve koreografisini yapan Volkan Ersoy, yaptığı açıklamada, çok önemli bir ismin hayatını bale sahnesine taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Balenin müziğinin Can Atilla'ya, dekor tasarımının Savaş Camgöz’e, kostüm tasarımının Gülay Korkut’a, ışık tasarımının ise Tarı Deniz’e ait olduğunu aktaran Ersoy, şöyle devam etti:

"Piri Reis ismi ilk kez sahne sanatlarına taşınıyor. Piri Reis'in hayatından kurguladığımız bir senaryo üzerinden koreografiyi oluşturduk. Yaklaşık 1,5 yıldır bu eser için çalışıyoruz. Ünlü denizcinin dünya haritasını çizmesinin 500. yıl dönümü olan 2013 UNESCO tarafından "Piri Reis’i Anma Yılı" ilan edilmişti. Buradan esinlenerek bu projeyi gerçekleştirdik. Mersin'in dokusu da Piri Reis ile çok özdeşleştiği için dünya prömiyerini Mersin'de yapmaya karar verdik."

Ersoy, iki perdelik eser için teknik ekiple birlikte 90 kişinin görev aldığını belirterek, "Eserdeki en önemli ayrıntı Piri Reis'in otobiyografisinin yanı sıra haritasındaki kültürel atlas bizi çok etkiledi. Haritanın üzerindeki betimlerde Piri Reis'in o coğrafyanın kültürel, coğrafi ve toplumsal yapısından bahsettiği çeşitli açıklamalar var. Bu açıklamalar bale eserini yapmakta bizi çok perçinledi" diye konuştu.

Türk kültür değerlerine sahip bu eserin farkı ülkelerde de sahnelenmesini istediklerini vurgulayan Ersoy, "Bu eserin Avrupa ve dünya sahnelerinde yer alması kendimizi ve ülkemizi tanıtmada çok büyük anlam taşıyacaktır" dedi.

Piri Reis balesi yarın saat 20.00'de Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1313 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.