1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Plajların su kalitesi online takip edilecek
Plajların su kalitesi online takip edilecek

Plajların su kalitesi online takip edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar meyvesini verdi. Sahillerin kirlenmesini önleme çalışmaları sonucu yüzme alanlarında su kalitesi yükseldi.

A+A-

Sahillerin kirlenmesini önlemek için seferberlik başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı çalışmalar sonucunda sahillerde yüzme suyu kalitesinin üst seviyede olduğunu saptadı. Türkiye, sahillerin temizlik derecesini ifade eden mavi bayrakta ise Türkiye dünya üçüncüsü oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, denizlerde kirlilik izleme çalışmalarının toplam 219 izleme noktasında sediman, deniz suyu ve biyotada olmak üzere 40'ı aşkın parametrede yılda iki defa gerçekleştirildiğini bildirdi. Her yıl gerçekleşen detaylı araştırma ve incelemenin ardından sahillerin profilinin çıkartıldığı belirtildi. Bin 208 noktada yapılan yüzme suyu analiz sonuçlarında, bin 152 noktanın uygun çıktığı öğrenildi. Ayrıca 2017 yılında, denize kıyısı bulunan tüm illerde "deniz çöpleri stratejik eylem planları" uygulanacak.

PLAJLARIN SU KALİTESİ ONLİNE OLARAK TAKİP EDİLEBİLECEK

Ekim 2012'de başlayan"Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında kıyılarda bulunan bin 94 plajın su kalitesi, potansiyel kirlilik kaynakları ve baskıları, tedbir programları ve plajların kullanım imkanlarını içeren yüzme suyu profilleri belirlenecek. Bu bilgiler ise hazırlanacak olan web sayfasından halkın, turistlerin kullanımına açılacak. İstenildiği zaman Web sayfasından plajların su kalitesi online olarak 24 saat takip edilebilecek.

Yüzme suyu profillerinde, plajın kimlik bilgileri de yer alacak. Plaja en yakın hava alanı, yüzme sezonu süresi, plajın tanımı uzunluğu, suyun derinliği gibi bilgilere de yer verilecek.

Vatandaşlar ayrıca web sitesinden, meteorolojik özellikler, su kalitesi değerlendirmesi, aktiviteler, izleme noktasını gösteren harita, kirlilik bilgileri, katı atık bertarafının nasıl yapıldığı, geri kazanımın olup olmadığı, arıtma tipinin ne olduğu, yağmur suyu toplama durumu gibi bilgilere de ulaşabilecek.

Kurulacak sitede ayrıca genel risk değerlendirmesi (mikrobiyal kirlilik, deşarj tipi, su değişim kapasitesi, dere girişi, kıyı tesisi olup olmadığı, liman, balıkçı çiftliği, bulunduğu havza haritası, ulaşılabilirlik, kirlilikten kaynaklanan kazalara karşı acil durum planı, ilgili otoriteler, kısa dönem kirlilik kaydı) ile ilgili bilgiler de bulunacak.

MAVİ BAYRAK SIRALAMASINDA TÜRKİYE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ

Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Denizlerimiz turizm sezonuna hazır. Temiz denizlerin bir göstergesi olan Mavi Bayrak sıralamasında Türkiye, 2014 yılı itibariyle 397 Mavi Bayraklı plajı ile dünya üçüncüsü oldu. Bu önemli bir başarı ancak işimiz bitmedi. Hedefimiz orta vadede dünya birinciliğini yakalamak bunun için de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1322 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.