1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Promatech'ten çevreci insansız su üstü aracı
Promatech'ten çevreci insansız su üstü aracı

Promatech'ten çevreci insansız su üstü aracı

AB tarafından 2013'te Denizcilik Teknolojileri alanında AR-GE projelerini desteklemek amacıyla açılan MARTEC II'ye (Maritime Technologies) CETEX (CeteceansExperiences) adlı projesi ile başvuran Promatech, MARTEC II'nin proje koordinatörlüğünü üstleniyor.

A+A-

Promatech'in koordinatörlüğünü yürüttüğü bu proje kapsamında balinaların, deniz memelilerinin yaşam alanlarının korunması amaçlanıyor. Balina doğal alanlarından geçen ticari gemilerin  balinalar ve diğer deniz memelileri ile çarpışmasını önlenmek, deniz memelilerinin takip edilip izlenilebilmesi ise projenin ana temasını oluşturuyor.

Proje kapsamında geliştirilen insansız su üstü aracı ile deniz memelilerinin yerlerinin tespit edilmesi ve bu canlıların daha güvenli yaşamaları sağlanacak. Geliştirilen İnsansız Su Üstü Aracı, tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından (güneş, dalga, akıntı, rüzgâr) sağlayacak ve çevre dostu bir ürün olacak.  

Balina izleme turları daha uzun sürecek

Proje hakkında bilgi veren Promatech CEO’su Ahmet Bilici; Tur botları ile yapılan balina izleme turizmine her yıl 120 milyondan fazla kişinin katıldığını ve bunun deniz memelilerinin doğal yaşam alanlarına müdahale anlamına geldiğini ifade ediyor.Projenin deniz memelilerinin doğal yaşam alanlarında stresin azaltılması noktasında büyük katkı sağlayacağının belirten Bilici; "Bu proje balina izleme faaliyetlerinin uzun yıllar sürdürülebilmesi açısından çok önemli. İnsansız Su Üstü Aracı sayesinde deniz memelilerinin yerleri kolayca tespit edilebilecek. Bu işlemlerin süresi minimuma inerken, gözlem süresinin de daha uzun sürmesi sağlanacak. Böylece tur botlarının yakıt tüketimleri önemli oranda azalacağı gibi, minimum enerji kullanımı ile en uzun süreli balina izleme turları da gerçekleştirilebilecek" dedi.

Türkiye’den MARTEC II’ye kabul edilen tek proje

PROMATECH tarafından deniz memelilerini takip ve izleme amaçlıgeliştirilen CETEX, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı MARTEC II için Türkiye’den kabul edilen tek proje olma özelliğine sahip. MARTEC II tarafından çağrısı yapılan projenin katılımcıları arasında İspanya’dan Marine Signal firması ve Fransa’dan SudToulon-Var Üniversitesi yer alıyor.

MARTEC II ile denizcilik teknolojileri alanında ulusal, bölgesel ve Avrupa ülkeleri arasındaki araştırma programve politikalarının bütünlük içinde yürütülmesi, desteklenmesi ve geliştirilmesi hedefleniyor. MARTEC II, 7. Çerçeve Programı altında Avrupa Komisyonu ERA-Net tarafından destekleniyor.

2010 yılında kurulan PROMATECH, Türkiye’de Denizcilik Teknolojileri alanında inovasyon ve AR - GE çalışmalarına odaklanma hedefiyle kurulan ilk şirket olma özelliğini taşıyor. Kurulduğu günden bu yana inovasyon ve AR-GE odaklı çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı projelerinde sürdüren PROMATECH, Denizcilik sektörünün teknoloji ihtiyacına yönelik enerji verimliliğinin üst düzeyde olduğu çözümler üretiyor ve çevreci projelerin içerisinde yer alıyor. 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2293 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.