1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Rus ekonomisine petrol darbesi
Rus ekonomisine petrol darbesi

Rus ekonomisine petrol darbesi

Petrol fiyatlarındaki düşüşün azalan taleple doğru orantılı olduğu ve Rus ekonomisinin bu düşüşe uzun süre direnebileceği belirtiliyor.

A+A-

Petrol fiyatları, petrol üretiminde oluşan üretim fazlası ve Asya, Avrupa'da yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle 4 yılın en düşük seviyesine inerek 85 dolarda seyrediyor.

Moskova'da bulunan Enerji ve Finans Enstitüsü, Ekonomi Bölümü Başkanı Marsel Salikhov, Rus ekonomisinin petrol fiyatlarına büyük oranda bağımlı olduğunun anımsatarak, şöyle konuştu:

'Yine de Rus ekonomisi tehlike altında değil. Çünkü bu yıl 30 milyar dolarlık bir bütçe fazlası var. Ayrıca Rus Rezerv Fonu ve Ulusal Refah Fonu'nda yaklaşık 200 milyar dolar birikmiş durumda. Rusya varil başına 80 – 90 dolarlık fiyatla baş edebilecek durumda.'

Suudi Arabistan ve ABD'nin, Rusya'yı Ukrayna'daki gelişmelerden ötürü cezalandırmak için petrol fiyatlarını düşürdüğü iddiasına inanmadığını belirten Salikhov, 'Suudi Arabistan küresel petrol pazarını tek başına değiştiremez. Ancak yeni gelişmeler doğrultusunda stratejisini adapte ediyor' ifadelerini kullandı.

Rusya'nın üretim maliyeti düşük

UniCredit Finans Şirketi Petrol ve Doğalgaz Uzmanı Artem Konchin, üretim maaliyetlerinin düşük olmasından ötürü Rus petrol üreticilerinin fiyatların düşüşünden tam anlamıyla etkilenmediği görüşünde.

Konchin, operasyon giderleri (OPEX) ve sermaye yatırımı (CAPEX) konularında zayıflayan rublenin, Rus petrol üreticilerinin petrol gelirindeki azalmayı dengelediğini savunarak, 'Rusya'nın likiditesi de oldukça yüksek. Petroldeki arz-talep dengesi normalleşene kadar kendini destekleyebilir' dedi.

Düşüşün nedeni üretim fazlası

ABD eski Azerbaycan Büyükelçisi ve Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Konseyi Kıdemli Üyesi Matthew James Byrza, petrol fiyatlarındaki düşüşün Suudi Arabistan'ın Rusya veya İran'a karşı bir hamlesi olmadığını belirterek, 'Düşüşün nedeni gayet açık. Petrolde küresel bir üretim fazlası var' şeklinde konuştu.

Avrupa ve Çin'in ekonomilerindeki büyümenin yavaşladığını ve ABD ekonomisinin de mükemmel durumda olmadığını vurgulayan Byrza, kısa vadede petrol talebini yükseltecek herhangi bir gelişmenin de görünmediğini söyledi.

Byrza, petrol sektöründe fiyatların varil başına 70 hatta 60 dolara kadar gerilme ihtimalinin konuşulduğuna dikkati çekerek bu durumun piyasalardaki ekonomik durumun getirdiği olağan sonuç olduğuna işaret etti.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1249 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.