1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya, dünyanın ilk yüzen nükleer santralini inşa ediyor
Rusya, dünyanın ilk yüzen nükleer santralini inşa ediyor

Rusya, dünyanın ilk yüzen nükleer santralini inşa ediyor

Rusya devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, dünyanın ilk yüzen nükleer güç santrali Akademik Lomonosov'un testini bu yılın sonuna kadar gerçekleştirmek, önümüzdeki eylül ayında ise santralin ilk personeli için eğitimi başlatmak niyetinde.

A+A-

Akademik Lomonosov yüzen nükleer güç santralini inşa eden Sankt-Petersburg'daki Baltık Fabrikası'nın başmühendisi Aleksandr Kovalev, en az 70 megavat kapasiteli santralin 2 adet KLT-40S reaktöründen oluşacağını belirterek, "Yüzen nükleer santralin mürettebatı 78 kişiden oluşacak. Her bir çalışan için tek kişilik odalar öngörülüyor. Tesiste ayrıca konuklar için iki kişilik odalar yapılacak" dedi.

Yüzen nükleer santral, Kuzey Kutbu'nda çalışan nükleer buzkıranların tasarımı temelinde inşa ediliyor. Ancak buzkıranlardan farklı olarak santral kendinden hareket edemeyecek, deniz yoluyla çekilerek götürülecek.

Vardığı noktada kıyı altyapısına bağlanarak yerleşim birimlerini elektrik ve ısı ile temin edecek. Yüzen enerji bloğu, limanların, büyük sanayi tesislerin, denizdeki petrol ve doğalgaz üretim tesislerinin enerji ile temin edilmesi için tasarlandı.

ÇALIŞMA SÜRESİ 40 YIL

Rosatom, Rusya'da yüzen nükleer santrallere, özellikle kuzey bölgelerin elektrik ve ısı ile temin edilmesi için ihtiyaç olduğunu düşünüyor. İlk yüzen nükleer santral tam da Kuzey Kutbu ile Uzakdoğu koşullarında çalışmaya uygun inşa ediliyor. Ancak belirli değişiklikler yapıldıktan sonra, Kırım gibi enerji kıtlığı yaşayan diğer bölgelerde de çalışabilir.

Akademik Lomonosov, 2019'da Çukotka bölgesindeki Pevek limanına demir atarak 2021'de tam kapasitede enerji üretmeli. Yüzen nükleer santrali çalıştırma süresi 40 yıl olarak belirlendi.

DENİZ SUYU TUZDAN ARINDIRILACAK

Rosatom'un yüzen nükleer santrallerin inşaatından sorumlu departmanın Başkanı Sergey Zavyalov, yeni santralin sadece elektrik ve ısı üretiminde değil, deniz suyunun tuzdan arındırılması için de kullanılabileceğine işaret etti. Bu özelliğinin, potansiyel alıcı piyasasını genişleteceği kaydedildi.

Dünyanın ilk yüzen nükleer santralinde çalışacak ilk 17 personelin eğitimi, önümüzdeki eylül ayında başlayacak ve yaklaşık 2 yıl sürecek.

Tesisin, 2019'da hizmete teslim edilmesi planlanıyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 983 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.