1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Rusya kruvazöre 30 milyon $ teklif etti
Rusya kruvazöre 30 milyon $ teklif etti

Rusya kruvazöre 30 milyon $ teklif etti

Rusya, Ukrayna’nın Nikolayev şehrinde demirli halde bulunan 1164 projesine göre yüzde 95 oranında inşaatı tamamlanmış olan Ukrayna adlı kruvazöre 1 milyar ruble (yaklaşık 29,9 milyon dolar) teklif etti.

A+A-

Rusya, Ukrayna’nın Nikolayev şehrinde demirli halde bulunan 1164 projesine göre yüzde 95 oranında inşaatı tamamlanmış olan Ukrayna adlı kruvazöre 1 milyar ruble (yaklaşık 29,9 milyon dolar) teklif etti.

Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Askeri ve Sanayi Komisyonu temsilcisi, İnterfaks Askeri Haberler Ajansı’na yaptığı açıklamada “Yıl sonuna kadar Ukrayna kruvazörü deniz kuvvetlerimizin ihtiyaçları için tamamlanmasında anlaştık. Kruvazör için bir milyar ruble (yaklaşık 29,9 milyon dolar) teklif ettik. Tamamlanmamış bir gemi için bu çok iyi bir fiyattır ve fiyatı değiştirirsek daha düşük fiyat teklif edeceğiz” dedi.

1995 yılında kruvazörün fiyatı 720 milyon dolar olarak değerlendirilmişti. Daha sonra 300 milyon dolar ila 1 milyar dolar arası çeşitli rakamlar söylenmişti. Ukrayna Sanayi Politikası Bakanlığı’nın verilerine göre geminin sadece seyir denemesi için 30 milyon dolar harcanmıştı. Kruvazörün bakımı için Ukrayna bütçesinden her yıl 6 milyon grivnadan fazla (750 bin dolar) para ayrılıyor.

Rusya Askeri ve Sanayi Komisyonu temsilcisi geminin hazırlık seviyesinin Ukraynalı gemi yapım uzmanlarının bildirdiği seviyenin altında olduğunu kaydetti. Yetkili “Ukrayna’yla olan durumumuz birkaç yıl önce Hindistan Askeri Deniz Kuvvetleri için uçak gemisine değiştirdiğimiz “Amiral Gorşkov” kruvazörü ile olan durumu hatırlatıyor. Ukraynalı meslektaşlarımız gönlü kırılmasın ama belirtilmiş tarihe kadar biz anlaşmaya varmazsak biz bu projeyi gerçekleştirme zamanının geçtiğini düşüneceğiz” dedi.

“Ukrayna” füze kruvazörü (1998 yılına kadar “Filo Amirali Lobov”) Sovyetler Birliği Deniz Kuvvetleri Filosu için Nikolayev şehrinin 61. Komün Tersanesinde 1984 yılında inşa edilmeye başlanmış ve Atlant kod adlı 1164 projesinin 4. gemisi olması gerekiyordu.

Kruvazör 1990 yılında denize indirildi, 1996 yılında finansman olmadığı için geminin inşaatı durdurulmuştu. Tersanenin değerlendirmesine göre gemi yüzde 95 oranında tamamlanmış durumda.

Ukrayna kruvazörü satmak için yıllardır Rusya’yla görüşmeler yürütüyor. 2011 yılının Şubat ayında Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov, Rusya’nın kruvazörü bedelsiz olarak almak istediğini kaydetmişti.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1177 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.