1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya ve İran'dan askeri anlaşma
Rusya ve İran'dan askeri anlaşma

Rusya ve İran'dan askeri anlaşma

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ile Rusyalı mevkidaşı Sergey Şoygu, iki ülke arasında askeri ve savunma alanlarında işbirliğini öngören mutabakat anlaşması imzaladı. Böylece iki ülke arasında ilk defa askeri anlaşma imzalandı.

A+A-

Rusya ve İran arasındaki savunma işbirliği askeri personel eğitimi, barış için gösterilecek çabalarda beraberlik, terörle mücadelede ortak koordinasyon gibi alanları içeriyor.

İran Savunma Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada da söz konusu anlaşma, “bölgesel ve uluslararası barış, güvenlik ve istikrarı korumak, her türlü terörizm, bölücülük ve aşırıcılıkla mücadele, çeşitli askeri eğitim alanlarındaki ilişkilerin geliştirilmesi, ortak tatbikatların düzenlenmesi, askeri liman ve gemilerin karşılıklı ziyaret edilmesi, Hazar Denizi ve uluslararası sularda deniz korsanlarıyla mücadeleyi" içeriyor.

2010 yılında bu iki devlet Rus yapımı S-300 füzelerin İran’a tedariki konusunda anlaşmış, ancak bu anlaşma BM Güvenlik Konseyinin 2010 yıl 9 Haziran tarihli 1929 numaralı kararı ile askıya alınmıştı.

İran’ın Moskova’daki Büyükelçisi Mehdi Sanai geçtiğimiz yıl 18 Temmuz’da yaptığı açıklamada S-300 füzelerin ülkelerine verilmesini öngören anlaşmanın halen yürürlükte olduğunu söylemişti. Dolayısıyla iki devlet savunma bakanlarının görüşmesinde bu konunun yeniden gündeme alındığına kesin gözle bakılıyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun İranlı meslektaşı Tuğgeneral Hüseyin Dihkan’ı Nisan ayında yapılacak Moskova’da yapılacak Uluslararası Güvenlik Konferansına davet ettiği de bildirildi.

Rusya’nın batı yatırımları karşısında ticari alanda olduğu gibi askeri alanda da Ortadoğu ve Asya ülkeleri ile işbirliğini güçlendirmeye çalıştığı biliniyor.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1236 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.