1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sahibinden satılık deniz manzaralı Antik Kent!
Sahibinden satılık deniz manzaralı Antik Kent!

Sahibinden satılık deniz manzaralı Antik Kent!

Bodrum’da 1.derece sit alanı olan Bargilya antik kenti emlakçı aracılığıyla 22 milyon TL’ye satışa çıkarıldı. Satış ilanında antik kent için “full deniz ve göl manzaralı” denildi.

A+A-

Bodrum yarımadasının kuzeyinde tarihi M.Ö. 5. yüzyıla dayanan Bargilya antik kenti, emlakçı aracılığıyla satılıyor. 1.derece arkeolojik sit alanı olduğu için yapı yasaklı olan 330 bin metrekarelik araziye 22 milyon TL bedel biçildi. Bir emlak sitesinde Bodrum Zeytin Emlak tarafından yayınlanan ilanda arazide çok sayıda arkeolojik kalıntı olduğu görülüyor. İlanda arazi için “1.derece arkeolojik sit alanı, Boğaziçi Köyü Kuş Cenneti Gölü’ne cepheli full deniz ve göl manzaralı” ifadelerine yer verildi. 

Birgün gazetesinden Olgun Kundakçı'nın haberine göre, ilanda satışa çıkarılan antik kentte kazı yapılmadığı belirtilerek alanda “surlar, tapınağa ait olduğu düşünülen bir alan, sadece yeri belli olan tiyatro, küçük bir stoa kalıntısı, Roma çağından kalan bir hamam kalıntısı ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen nekropol alanı” olduğu belirtildi.

'KORUMAYA ALINMALI'

Arkeologlar Derneği yönetim kurulu üyesi Binnur Çelebi, kişi mülkiyetindeki 1. derece arkeolojik sit alanı olan arazilerin kamulaştırılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınması gerektiğini belirtti. Çelebi, “Arkeolojik sit alanları bütçe yetersizliği nedeniyle ne yazık ki yalnızca kazı veya kentsel çalışma olduğunda kamulaştırılıyor. Bu alanların şahıs mülkiyetinde olması bilimsel çalışmaları da aksatıyor. Araziyi satın alan kişi herhangi bir inşaat faaliyetinde bulunamaz. Ancak, sit alanlarının satılıp daha sonra sit derecesinin düşürülerek yapılaşmaya açıldığı örneklere de tanık olduk” dedi.

Emlakçı Halil Okan Tavaslı ise araziye talebin olduğunu ancak henüz fiyatta anlaşamadıklarını belirtti.

Satılık ilanında mitoloji

Antik kentin satış ilanında kente ilişkin mitolojik bilgilere de yer verildi: “Mitolojik hikayeye göre Likya bölgesinde korku salan ve ağzından alevler çıkaran canavar Chimera’yı öldürdüğü için halk kahramanı olan Bellerophon’un, tüm kahramanlık hikayelerinde ona yardımcı olan ve sürekli bindiği kanatlı bir atı (pegasussu) vardı. Bu kanatlı at bir gün çifte atarak en yakın arkadaşı olan Barglos’u öldürür. Buna çok üzülen Bellarophon yeni kurulan bu kente arkadaşının ismini hatırlatmak amacıyla Bargilya ismini verir.”

adsiz-002.png

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1343 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.