1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Salyangozdan 15 milyon dolarlık gelir
Salyangozdan 15 milyon dolarlık gelir

Salyangozdan 15 milyon dolarlık gelir

Balıkesir merkezli Kocaman Balıkçılık A.Ş.’nin yaptığı ihracatın yüzde 70'ini, Türkiye'de tüketilmeyen salyangoz, kurbağa, göl gümüşü balığı, deniz patlıcanı gibi ürünler oluşturuyor.Firma ürünlerin dış satımından yılda 15 milyon dolar gelir elde ediyor.

A+A-

Balıkesir'de kurulu bir balıkçılık firması, ihracatının yüzde 70'ine denk gelen ve Türkiye'de tüketilmeyen salyangoz, kurbağa, göl gümüşü balığı ile deniz patlıcanından yılda 15 milyon dolar döviz girdisi sağlıyor.

Kocaman Balıkçılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, iç pazarda fazlaca tüketilen balıklar dışında kalan deniz ürünleri ile bazı canlı türlerini, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.

Türkiye'de damak tadına uymadığı için tüketilmeyen kara ve deniz salyangozu, kurbağa, göl gümüşü balığı ve deniz patlıcanında dış satımın, yıllık ihracatlarının yüzde 70'ini oluşturduğunu anlatan Kocaman, senede yaklaşık 3 bin ton kara ve deniz salyangozunu işleyip yurtdışına gönderdiklerini ifade etti.

Yurtdışında ahtapot yemi olarak kullanılan salyangoz kabuğundan bile önemli oranda gelir sağladıklarını belirten Kocaman, şöyle konuştu:

"Etini ve kabuğunu ayrı sattığımız gibi canlı olarak da gönderiyoruz. Göl gümüşü, çok küçük olduğu için Türkiye'de hiç tercih edilmiyor. Bundan yılda 2 bin ton ihraç ediyoruz. İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkeleri ile Kuzey Amerika'ya giden bu balık, cips gibi tüketiliyor. Hamburgerin yanında kızartılmış şekilde, küçük kartonların içinde atıştırmalık yeniliyor. Avrupa'da çok sevilen bir gıda ürünü. Türkiye'de balık, karın doyurmak için tüketildiği için göl gümüşü pek sevilmiyor."

Kocaman, Türkiye'nin dört bir yanından topladıkları kurbağaları da sattıklarını vurguladı.
Deniz patlıcanının, ihraç kalemleri arasında önemli yer tuttuğu bilgisini veren Kocaman, "Bu ürünlerin ihracatından yılda 15 milyon dolarlık döviz girdisi sağlıyoruz. Başka firmalar da yapıyor. İç pazarda ekonomik değeri olmayan ürünlere katma değer yaratıyoruz. Toplayan da kazanıyor, ülke de" ifadesini kullandı.

Firmanın Üretim Müdürü Özkan Gedik ise ülkenin dört bir yanından toplanan kurbağaların canlı olarak fabrikaya getirildiğini ve burada kadınlar tarafından işlendiğini anlattı.
Her yıl 300-400 ton kurbağayı işlenmiş ya da canlı olarak Fransa ve İtalya'ya gönderdiklerini dile getiren Gedik, "Yurtdışında sevilerek tüketilen bir ürün. Salyangoz ve kurbağa ihracatında Avrupa'da ilk sıralarda geliyoruz. İhracatımızda önemli yer tutan bu ürünleri biz yemiyoruz ama ülkeye iyi döviz getiriyor" diye konuştu.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1999 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.