1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Selçuk-1' UNESCO tarafından eğitim gemisi ilan edildi
'Selçuk-1' UNESCO tarafından eğitim gemisi ilan edildi

'Selçuk-1' UNESCO tarafından eğitim gemisi ilan edildi

'Selçuk-1', Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından sualtı arkeolojisi eğitimlerinde kullanmak üzere resmi eğitim gemisi ilan edildi.

A+A-

Konya Selçuk Üniversitesi'ne ait Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi 'Selçuk-1', Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından sualtı arkeolojisi eğitimlerinde kullanmak üzere resmi eğitim gemisi ilan edildi. Akdeniz kıyılarında hareket halinde olan 'Selçuk-1' gemisi, bundan böyle sualtı arkeolojik kazı ve araştırmalarında Sualtı Arkeoloji UNESCO UniTwin Network tarafından koordine edilecek ve eğitim gemisi olarak hizmet verecek.

Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, geçtiğimiz günlerde UNESCO'nun resmi web sitesi aracılığıyla yapılan duyuruda UNESCO UniTwin Sualtı Arkeolojisi Network tarafından yapılacak eğitim programlarında artık 'Selçuk-1' gemisinin kullanılacağını bildirildiğini açıkladı. Duyuruya göre Selçuk-1 gemisinin, UNESCO Genel Merkezi ve UniTwin Sualtı Arkeolojisi Network'un amaçları doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceği belirten Yrd. Doç. Dr. Öniz, ayrıca geminin, sualtındaki kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak devletlerarası eğitim programları düzenlenmesinde kullanılacağı da belirtti.

UNESCO UniTwin Sualtı Arkeolojisi Network ve Selçuk-1 gemisi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Öniz, şunları söyledi:

"UNESCO UniTwin Sualtı Arkeolojisi Network, sualtı arkeolojisi alanındaki akademik programların diğer ülkelerde de yaygınlaşması, ortak yüksek lisans ve doktora programlarının yürütülebilmesi amacıyla 2012 yılında kuruldu. 2012'den beri liderliği Selçuk Üniversitesi tarafından yapılan ve Koordinasyon Merkezi Antalya Kemer'de bulunan Network'ün üyeleri arasında İngiltere Southhampton, Danimarka South Denmark, Mısır İskenderiye, Polonya Varşova, Avustralya Flinders ve Japonya Tokyo gibi üniversiteler yer alıyor.

Sualtı arkeolojik kazı ve araştırmalar için donatılan 27 metre boyundaki Selçuk-1 araştırma gemisi ise 2014 yaz aylarında Antalya kıyılarının arkeolojik araştırmalarında kullanılıyor. Gemide sualtı arkeolojisine yönelik her türlü kazı ve araştırma teknolojisi bulunuyor. Geminin çalışmalarında Selçuk Üniversitesi'ne ait sonar tekneleri de eşlik ediyor. Ayrıca 'Selçuk-1' gemisi Akdeniz'de bir üniversiteye ait en büyük sualtı arkeoloji gemisi olma özelliğini taşıyor." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1306 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.