1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Son teklifler yarın alınıyor
Son teklifler yarın alınıyor

Son teklifler yarın alınıyor

2 Temmuz'da gerçekleştirilecek ihaleyle Haliç Tersanesi turizm kompleksine dönüştürülecek. 250 dönümlük alanda tarihi eserler üzerine 2 yat limanı da yapılacak.

A+A-

Fatih Sultan Mehmet döneminde 558 yıl önce kurulan tarihi Haliç Tersanesi Yap İşlet Devret modeliyle özelleşiyor. 2 Temmuz'da gerçekleştirilecek. ihaleyle Haliç Tersanesi turizm kompleksine dönüştürülecek. 250 dönümlük alanda tarihi eserler üzerine 2 yat limanı, 400'er odalı 2 adet 5 yıldızlı otel, bin kişilik cami, AVM ve otopark inşa edilecek. Ulaştırma  Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 4 yıl yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına 2 Temmuz 2013'te ihaleye sunacak.

İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi için son teklifler, 2 Temmuz'a kadar verilebilecek. YİD modeliyle yapılacak proje, 4'ü yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına ihale edilecek. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projenin ihalesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından kapalı teklif alma usulüne göre yapılacak.

Projenin ne olduğunu görebilmek için yatırımcılar 50 bin TL'lik ihale şartnamesi satın aldı. Yabancı firmaların da katılımının açık olduğu ifade edilen şartnamede, katılımcılar inşaatçı, yatırımcı ya da işletmeci olarak tek ya da ortak girişim grubu halinde teklif de bulunabilecek.

İhaleyi kazanan şirket ya da şirketler, liman projesini 4 yıl içinde tamamlayacak. İhaleye büyük şirketlerin oluşturduğu yerli konsorsiyumların yanı sıra yabancı şirketlerin de ilgi gösterdiği öğrenildi. Projenin tamamlanmasıyla, tersane bölgesinde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin işlettiği bir bölge kamuda kalmış olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, İstanbul'un her yıl 10 milyon civarında ağırladığı turist sayısı ile İstanbul'un turist şehri olduğunu belirterek, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesiyle Haliç kıyılarının milyonlarca turisti ağırlayacağını bildirdi.

En uzun süre faaliyet gösteren tersane Haliç Tersaneleri, Kasımpaşa'dan Hasköy yönüne doğru Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsıyor. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersani-i Amire günümüzde Haliç Tersaneleri adıyla anılıyor. Haliç Tersanesi, en uzun süre faaliyet gösteren tersanelerden birisi olarak biliniyor. Denizcilikteki gelişmelerle birlikte bu bölge inşa tezgahları, havuzlar, depolar, kışlalar ve yelken dikim atölyelerini de içine alan bir kompleks haline getirildi. Bir süreden beri âtıl vaziyette olan liman bölgesi için bir dönem 'Deniz Müzesi' yapılması da gündeme gelmişti.

Teklifler, 2 Temmuz saat 09.30'a kadar alınacak. 4'ü yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına ihale edilecek.  İstanbul Haliç Yat Limanı Projesi için ihaleyi kazanan şirketin kullanacağı kredi ve harcamalara Hazine garantisi verilmeyecek.

İdare uygun teklifi tespit etmekte, görevlendirmeyi yapıp yapmamakta veya dilediğine yapmakta serbest olacak. İdarenin seçimi nedeniyle istekliler herhangi bir talepte bulunamayacak.

İhale komisyonu, 2 Temmuz'da ilk önce dış zarfları açarak, belgeleri kontrol edecek. Belgeleri tam olan teklif sahiplerinin verdiği iç zarflar açılarak, şartnameye uygunluklarına bakılacak.

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce belirlenecek tarihte firma temsilcilerinin huzurunda teklif mektubu zarfları açılacak. Açık artırma usulüyle yapılacak ihalede, en yüksek kira bedelini veren firmanın teklifi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın onayına sunulacak.

virahaber.com

Bu haber toplam 1212 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.