1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Su ürünleri ihracatı gelecek vadediyor
Su ürünleri ihracatı gelecek vadediyor

Su ürünleri ihracatı gelecek vadediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), su ürünleri sektörünün ihracatta önünün açık ve gelecek vadeden bir sektör olduğunu belirtti.

A+A-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, su ürünleri sektörünün ihracatta önünün açık ve gelecek vadeden bir sektör konumunda olduğunu belirterek, “4 yılda su ürünleri ihracatının 2 katına çıkarak 313 milyon dolardan 630 milyon dolara çıkması bunun göstergesidir. İhracat sadece 2014 yılında yüzde 20,9 artmıştır” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, dünya su ürünleri sektöründe toplam üretimin yüzde 40’ının kültür ortamında yetiştiricilikle karşılandığına ifade ederek, “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde de sektör, dünyada olduğu gibi hızla büyüdü, özellikle son 10 yılda büyük üretim ve işleme tesisleri ile uluslararası arenada rekabet eden bir sektör haline geldi. Bugün kişi başına en çok su ürünü tüketen Avrupa Birliği, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerin Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alması, sektörün, Türkiye açısından stratejik önemini göstermektedir” dedi. Su ürünleri yetiştiriciliğinde üretimin hızla arttığını kaydeden Bayraktar, 2002 yılında 61 bin 165 ton olan yetiştiricilik üretiminin 2013 yılında 233 bin 394 tona çıktığını söyledi. Deniz su ürünleri avcılığı üretiminin aynı dönemde 522 bin 744 tondan 339 bin 47 tona, tatlısu su ürünleri üretiminin ise 43 bin 938 tondan 35 bin 74 tona indiğini anlatan Bayraktar, “2013 yılında 607 bin 515 ton olan üretimin, yüzde 48,6'ini deniz balıkları, yüzde 7,2'ini diğer deniz ürünleri, yüzde 5,8'sını içsu ürünleri ve yüzde 38,4'ünü yetiştiricilik ürünleri oluşturdu. Yetiştiricilik üretiminin yüzde 52,7'si içsularda, yüzde 47,3'i denizlerde gerçekleştirildi. Deniz ürünleri üretiminde ilk sırayı yüzde 51'lik oran ile Doğu Karadeniz alırken, bu bölgeyi yüzde 21,7 ile Batı Karadeniz, yüzde 12 ile Marmara, yüzde 9,4 ile Ege ve yüzde 5,9 ile Akdeniz bölgesi izledi” dedi.

İHRACAT HIZLA ARTIYOR

Türkiye’de yaygın şekilde kültürü yapılan tür sayısının çok az olduğuna dikkati çeken Bayraktar, su ürünleri üretiminde ilk üç sırayı alabalık, levrek ve çipura balıklarının aldığını belirtti. Son yıllarda karagöz, mercan, minekop, kalkan ve özellikle içsularda mersin balığı yetiştiriciliği konusunda önemli adımların atıldığını ifade eden Bayraktar, dünyadaki yetiştiriciliğin aksine tatlı sularda Türkiye’de sazan yerine alabalık üretiminin öne çıktığını belirtti. Bayraktar, “2005 yılında 206 milyon 40 bin dolar olan ihracat, 2008 yılında 383 milyon 297 bin dolara çıktıktan sonra, 2011 yılında 318 milyon 56 bin, 2010 yılında 312 milyon 928 bin dolara indi. 2011 yılında 395 milyon 312 bin, 2012 yılında 413 milyon 747 bin dolara çıkan ihracat, 2013 yılında yüzde 25,9 artışla 520 milyon 981 bin dolara, 2014 yılında ise yüzde 20,9 artışla 600 milyon doları aşarak 630 milyon 47 bin dolara yükseldi” dedi.

Bayraktar, sektörün ihracata yönelik desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ ANA POLİTİKA OLMALI

Sürdürülebilir su ürünleri üretiminin ana politika olması ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedeflerin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, sektörün gelişmesi için destek ve teşviklere ihtiyaç olduğunu belirtti. Su ürünleri sektöründe aracı ve kabzımal yoluyla dağıtım yapıldığı için pazar ve fiyat oluşumunda sorunlar ortaya çıktığını kaydeden Bayraktar, piyasa düzenlemede sorumluluk alacak bir kuruma ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Yumurta ve yavru üretimi amacıyla uzmanlaşmış damızlık işletmelerinin kurulmasının ve mevcut işletmelerin geliştirilmesinin teşvik edilmesinin önemine dikkat çeken Bayraktar, “Yem hammaddeleri ve yemdeki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmelidir. Denizlerde olduğu gibi iç sularda da avcılık ve yetiştiricilikte kullanılan teknelerde ÖTV’siz yakıt kullanımı sağlanmalıdır. Ülkemizdeki yetiştiricilik işletmelerinde hastalık haritası çıkarılmalı ve hastalıkların yayılımının önlenmesi için tedbirler geliştirilmelidir. Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluşturularak, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması gereklidir. Balıkçılık sektöründeki ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulması ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacaktır. Ülkemizde kişi başı su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının altındadır. Bunu arttırılması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1150 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.