1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Süveyş'te 3 bin 500 gemi bekliyor
Süveyş'te 3 bin 500 gemi bekliyor

Süveyş'te 3 bin 500 gemi bekliyor

Dünya ticaretinin geçiş noktası olan Süveyş Kanalı'nı dahi kapayan Mısır yönetimi, küresel ekonomiyi tehdit eder hale geldi. Süveyş Kanalı'nda 3 bin 500 gemi zorunlu beklemeye geçti.

A+A-

Mısır'daki OHAL dünya ticaretine de darbe vurdu. Binlerce TIR ve gemi sınırda kaldı. 5 bin firma üretimi durdurdu, petrol 111 $'a çıktı. Binlerce kişiyi katleden Mısır'daki darbe yönetimi, dünya ekonomisini de kilitledi.

Olağanüstü Hal ile sınır kapılarını, ulaşım yollarını, bankaları hatta dünya ticaretinin geçiş noktası olan Süveyş Kanalı'nı dahi kapayan yönetim, küresel ekonomiyi tehdit eder hale geldi. Sınırlarda on binlerce TIR, Süveyş Kanalı'nda ise 3 bin 500 gemi zorunlu beklemeye geçti.

Sokağa çıkma yasağıyla birlikte aralarında Türk yatırımcıların da bulunduğu 5 binden fazla yabancı sermayeli fabrika üretimlerini en az bir hafta süreyle durdurmak zorunda kaldı. Uzmanlar son bir haftada yaşananların Mısır ve bölge ekonomisine olan zararının 2 milyar doları aştığını ifade ediyor. Bölgedeki gerginlik petrol fiyatlarını 111 dolara çıkardı.

DÜNYANIN YARISINA KAPALI

Dünya ekonomisini kilitleyen en önemli gelişme ise Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz limanlarının kapatılması oldu. Günde 120 geminin geçiş yaptığı kanal ve limanlarda geçiş bekleyen gemilerin sayısı her geçen gün artıyor.
 

Düşük üretim maliyetlerinin yanı sıra nitelikli sanayi bölgeleri yoluyla ABD, AB, Arap ülkeleri ve Afrika piyasasına gümrüksüz mal satışı imkânı sunması nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Ancak ülke küresel arenadaki bu avantajını yaşanan istikrarsızlık ve darbe nedeniyle hızla yitirmeye başladı.

ÜRETİM HATLARI DURDU

Mısır'da 45 ülkeden 5 bine yakın yabancı yatırımcı bulunuyor. Aralarında Taha Holding, Aksa Akrilik, Abalıoğlu Tekstil, Evyap, Colin's, Temsa, Kordsa'nın da bulunduğu toplam 260 Türk firması 85 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ancak birçoğu üretimlerini durdurmak zorunda kaldı. Yıldız Holding'e ait Hi Food firması da bu şirketler arasında. Yıldız Holding'in sahibi Murat Ülker, "Çalışanlarımızı korumak için üretime ara verdik" dedi.

BANKALAR AÇILMIYOR

Mısır'daki tüm bankalar ve borsa Olağanüstü Hal kapsamında dün kapatıldı. Kararın önümüzdeki günlere de sarkması beklenirken, uygulama nedeniyle tüm ülke için uluslararası ticaret trafiği de durmuş oldu.

FİRMALAR TEDİRGİN

Mısır'da 30 milyon euroluk unlu mamuller yatırımına başlayan Elvan Şirketler Grubu da tedirgin. Ancak grubun Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, Kahire'deki serbest bölgede yaptıkları inşaatın yıl sonunda biteceğini açıkladı. Yatırımda bir aksama olmadığını belirten Kadiroğlu, "Karışıklığın devam etmesinden endişe duyuyoruz. Özellikle eleman temini konusunda sıkıntı yaşamaktan çekiniyoruz" dedi.

SİPARİŞLER DÜŞTÜ

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, Mısır'daki Türk yatırımcıların yurtdışından sipariş alma konusunda sıkıntı yaşamaya başladığını belirtti.

TURİZMDE % 85 İPTAL

Mısır ekonomisinin can damarı turizm, son bir ayda adeta dibi gördü. Rezervasyon iptalleri yüzde 85'lere çıktı. Turizm gelirleri geçen yıla göre yüzde 60 düştü. Nakit akışının durmasıyla piyasalar allak bullak oldu.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1036 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.