1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Tersanecileri bu kezde Ukrayna krizi vurdu
Tersanecileri bu kezde Ukrayna krizi vurdu

Tersanecileri bu kezde Ukrayna krizi vurdu

Arap baharı, Ortadoğu'daki karışıklık ve Ukrayna krizi tersenecileri olumsuz etkiledi. Çeliği Ukrayna'dan ithal eden tersaneler bu ülkede kriz çıkınca ton başına 250 dolar daha pahalı alıma başladı.

A+A-

Çeliği Ukrayna'dan ithal eden tersaneler bu ülkede kriz çıkınca ton başına 250 dolar daha pahalı alıma başladı. Arap Baharı'nın da vurduğu sektör yeni yerlere yelken açtı. Norveç ihracatta ilk sıraya yükseldi.

 Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı (GYİB) Başaran Bayrak, tersanelerin ana girdilerinden biri olan çelik ithalatında yaşanan sıkıntıların kendilerine ağır darbe vurduğunu belirtti. Almanya'da düzenlenen 2 bin 100 katılımcı firma ile dünyanın en büyük fuarlarından olan SMM Hamburg'ta soruları yanıtlayan Bayrak, Ukrayna'dan aldıkları sacın fiyatının Türkiye ile karşılaştırılınca ton başına 250 dolar daha pahalı olduğunu dile getirdi. Bayrak, "Ereğli'den almak istiyoruz. Bize fiyat bile vermiyorlar. Makedonya ve Çek Cumhuriyeti'nden alımlar yapıyoruz. Maliyetlerimize yüzde 3-4 mertebesinde artış getiriyor. Bu yıl ihracat hedefimizi 1.5 milyar dolardan 1.3 milyar dolara çektik. Ukrayna dışında Mısır, Libya, Suriye'deki karışıklıklar da bizi etkiledi. Norveç gibi alternatif pazarlar bulduk. Bu yıl Norveç'e 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik" dedi. Bu yıl fuarda 14'ü milli katılımlı toplam 41 firmanın yer aldığını belirten Bayrak, "Bizim Uzakdoğu tersaneleri ile rekabet edebilmemiz mümkün değil. Bu nedenle daha terzi işi özel yapım gemilerle ihracatımızı artırıyoruz" dedi. Birlik içinde ihracatta geminin yüzde 55 yatın ise yüzde 45 paya sahip olduğunu belirten Bayrak kilogram başına ihracatta ise yatın önde olduğunu şu sözlerle anlattı: "Bizim kilogram başına ihracatımız 14 euro iken yatta bu rakam 30 euro düzeyinde. Gemide kişi başına 62 kilogram ihracat yapılırken yatta bu rakam 22 kilogram" dedi. 

İŞ GÜVENLİĞİNDE ÇOK YOL ALDIK

Öte yanrdan adı bir dönem sıkça iş kazaları ve ölümlerle anılan tersanelerde son yıllarda oldukça olumlu adımların atıldığını belirten GYİB Başkanı Başaran Bayrak, "Sektörde 20 bin kişi çalışıyor şu anda. Ancak iş kazalarında alttan üçüncü sıraya gerilemeyi başardık. Kaza oranımızı binde 2 düzeyine çektik. Avrupa standartlarındayız iş güvenliğinde. Almanya'da bu oran binde 1, Çin'de ise yüzde 1.5 mertebesinde. Çok yol aldık. Gönül ister ki sıfırlayalım ama bu rakamlar da Kore ve Japonya ölçeğinde" dedi.

istatistik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1245 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.