1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Total, Doğu Akdeniz'den çekiliyor
Total, Doğu Akdeniz'den çekiliyor

Total, Doğu Akdeniz'den çekiliyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Enerji Bakanı, "Fransız enerji şirketi Total'in Kıbrıs'ın güneyinde arama yaptığı bölgeden önümüzdeki hafta ayrılabilir" dedi.

A+A-

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Enerji Bakanı Yiorgos Lakkotrypsis, Fransız enerji şirketi Total'in, Kıbrıs açıklarında sürdürdüğü petrol ve gaz arama faaliyetinden çekilebileceğini açıkladı. 

Lakkotrypsis, GKRY radyosuna yaptığı açıklamada, Total'in denizde rezerv bulunduğunu gösteren somut belirtilere rastlamadığı için Kıbrıs'tan ayrılabileceğini, şirketin bu konudaki kararını ilerleyen günlerde açıklayabileceğini belirtti. 

Total bu konudaki bilgileri Rum makamlarına eylülde iletti

Total'in bu konudaki bilgileri Rum makamlarına eylül ayında ilettiğini ifade eden Lakkotrypsis, şirketin, lisans sahibi olarak arama yaptığı bloklarda herhangi bir hidrokarbon yapılanması bulmakta zorlandığını bildirdiğini kaydetti. 

Rum bakanın yaptığı açıklamaya göre, Fransız şirket sondaj çalışmalarına başlayıp başlamayacağını Rum yetkililere önceden bildirdi. 

Total şirketinin arama yaptığı sahanın yanında Amerikan şirketi Noble enerji, 2011 yılının Kasım ayında 100 ile 170 milyon metreküp doğal gaz rezervi bulduğunu açıklamıştı. 

Rum kesimi Doğu Akdeniz'deki enerjiden elde edilecek finansman ile yaşadığı ekonomik krizi aşmayı amaçlarken, Eni-KoGas konsorsiyumu tarafından Onasagora yatağında yapılan sondajın "kuru kuyu" çıktığı aralık ayında ilan edilmişti. 

Rum Kesimi, Doğu Akdeniz'de tek taraflı ilan ettiği sözde münhasır ekonomik bölgede uluslararası enerji şirketleri ile arama çalışmaları yaparken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye ise adanın etrafından çıkacak kaynakların adadaki tüm kesimler tarafından eşitlik çerçevesinde kullanılmasını istiyor. 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1138 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.