1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. TPAO Karadeniz'de doğalgaz avına çıktı
TPAO Karadeniz'de doğalgaz avına çıktı

TPAO Karadeniz'de doğalgaz avına çıktı

Uluslararası iki büyük petrol şirketi, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için Enerji Yönetimi ile görüşmelere devam ediyor.

A+A-

Karadeniz'de son aylarda yavaşlayan petrol ve doğalgaz aramaları hızlandırılıyor. Enerji Yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Istranca bölgesinde yeni arama-sondaj çalışmalarına yıl sonuna kadar başlayacak. Ayrıca uluslararası iki büyük petrol şirketi de, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için Enerji Yönetimi ile görüşmelere devam ediyor.

Karadeniz’de son aylarda yavaşlayan petrol ve doğalgaz aramaları yeniden hızlandırılıyor. Enerji Yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre, kamu şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Istranca Bölgesi’nde yeni arama-sondaj çalışmalarına yıl sonuna kadar başlayacak. Ayrıca uluslararası iki büyük petrol şirketi de, Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları için Türkiye’ye geldi. Enerji Yönetimi ile iki şirket arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Türkiye, son yıllarda Karade-niz’deki petrol ve doğalgaz aramalarına hız vermişti. Yerli-yabancı şirketlerin yürüttüğü arama-sondaj çalışmalarında TPAO, Istranca Bölgesi’nde doğalgaz emaresine rastlamıştı. Ancak kamu şirketi, sondaj kuyusunu ‘ekonomik olmadığı için ileride yeniden değerlendirilmek üzere’ kapatmıştı. Karadeniz’de Türkiye’nin yanında komşu ülkeler de arama-sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Romanya, Karadeniz’de kendi sahasında doğalgaz bulmuştu.

Enerji Yönetimi kaynakları, Karadeniz’le ilgili petrol-doğalgaz arama çalışmalarında ümitli oldukları bilgisini verdi. Buna göre, yıl sonuna kadar Karadeniz’de yeni bir sondaj çalışması yapılacak. Olumlu bulgulara ulaşılması durumunda kuyu sayısı artacak. Karadeniz’de son olarak TPAO’nun yeni aldığı sismik gemi Barbaros Hayrettin Paşa, önemli çalışmalar yapmıştı. Gemi, bölgenin petrol ve gaz tomografisini çekti.

Karadeniz’de başlatılan petrol ve doğalgaz aramalarına, TPAO’nun yanı sıra yabancı şirketler de ilgi gösterdi. Enerji Yönetimi’nin verdiği bilgilere göre BP, ExxonMobil, Chevron ve Petrobras gibi dünya devleri, Karadeniz’de petrol-gaz arama çalışmalarına katıldı. Ancak 5.600 metrelere kadar inilen çalışmalarda olumlu bulgulara rastlanamadı. Aynı kaynaklar, kuyu sayısının artmasıyla bölgedeki aramalardan olumlu sonuçlar alınacağı görüşünde.

İKİ BÜYÜK ŞİRKET DAHA TÜRKİYE’DE

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklı-ğı’ndan (TPAO) sonra yabancı şirketler de yeniden Karadeniz’e ilgi göstermeye başladı. Dünya devi Shell’den sonra, uluslararası iki büyük şirket daha Karadeniz’de çalışmak için Türkiye’ye geldi. Enerji Yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre, iki yeni şitketle görüşmeler sürüyor. Şirketler, Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışması yapmak istiyor.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1012 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.