1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Türk Ro-Ro gemisi, Mısır'a giremedi
Türk Ro-Ro gemisi, Mısır'a giremedi

Türk Ro-Ro gemisi, Mısır'a giremedi

Mısır'da seçimle işbaşına gelen Müslüman Kardeşler (İhvan) iktidarına ordu darbesiyle el konulmasının yankıları sürerken yüzlerceTürk TIR şoförünün ülkede mahsur kaldığı ortaya çıktı

A+A-

Bir haftayı aşkın süredir Mısır’da yaşanan toplumsal olaylar, Türk nakliye sektörüne de ağır darbe vurdu. Ro-Ro seferleri durdu, yüzlerce TIR, Mısır ve Mısır üzerinden taşıma yapılan Suudi Arabistan limanlarında mahsur kaldı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yetkilileri, 500’den fazla TIR’ın Mısır’daki olaylar nedeniyle çeşitli limanlarda mahsur kaldığını açıkladı. UND Deniz Genel Müdürü Mine Kaya’nın verdiği bilgilere göre; Mısır Port Said Limanı açıklarında bekleyen Türkiye merkezli bir Ro-Ro içinde 125 araç bulunuyor. Yine Port Said Limanı’nda 104 araç, Suudi Arabistan Duba Limanı’nda 155 TIR Türkiye’ye gelmek için bekliyor. İskenderun Limanı’nda da mal yüklü 125 araç, Ro-Ro ile Mısır’a gitmek için bekletiliyor. UND yetkilileri, TIR’ların içinde bulunan milyon dolarlık malların bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, sektöre maliyetinin ise 10 binlerce doları bulduğunu dile getirdi.

Süveyş Kanalı, alternatif olabilir

Mısır’daki olayların devam etmesi durumunda sektörün yaşayacağı kaybın çok daha fazla artabileceğine dikkat çeken UND yetkilileri, Süveyş Kanalı’nın geçici olarak kullanılmasının sıkıntılara geçici olarak çözüm sağlayacağı görüşünde. Süveyş Kanalı kullanılarak Mısır’a girilmeden, doğruca Suudi Arabistan’a gidilebileceğini belirten yetkililer, kanaldan geçiş ücreti yüksek olduğu için devlet yetkililerinin konuya çözüm bulmasını istiyor. UND yetkilileri tüm yüklerin bozulmasından endişe ettiklerini, ilgili bakanlık yetkililerine gerekli başvuruları yaptıklarını belirtti.

U.N Ro-Ro seferleri durdurdu

Mısır’a taşıma yapan Ro-Ro şirketlerinden UN. Ro-Ro bir açıklama yaparak, Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle bu yöne yapılan Ro-Ro seferlerinin geçici olarak iptal olduğunu açıkladı. Şirket tarafından şu açıklamalar yapıldı: “U.N. Ro-Ro olarak Mısır’da yaşanan bu olaylarda can ve mal güvenliğinin sağlanması adına, konvoy faaliyetlerinin yapılamadığı bu gibi durumlarda seferlerin ertelenmesi gerektiğine ve şoförler ile araçların Türkiye’de beklemesinin Mısır’da beklemesinden daha doğru olduğuna inanıyoruz. Mısır’da yaşanan olaylar ve mücbir sebeplerden dolayı durdurulmuş olan Ro-Ro seferlerinin en kısa zamanda açılmasını ümit ediyoruz. Mısır’daki gelişmeleri; Kahire Büyükelçiliğimiz, İskenderiye Konsolosluğumuz ve Mısır gemi acentemiz kanalıyla sürekli olarak yakından takip ediyoruz. Bu sorunu mümkün olan en kısa sürede aşabilmek için yetkili makamlarla görüşmelerimiz yoğun bir şekilde sürüyor.”

Sebze-meyve ihracatçısı endişeli

Mısır ve Suudi Arabistan’a yönelik taşıma faaliyetlerinin aksaması, bölgeye yaş meyve ve sebze ihracatı yapan Türkiye’deki ihracatçıları büyük sıkıntıya soktu. Yaz aylarında Mısır üzerinden Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne kayısı, şeftali ve kiraz gibi ürünler gönderiyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1623 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.