1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türki cumhuriyetleri birbirine bağlayacak proje
Türki cumhuriyetleri birbirine bağlayacak proje

Türki cumhuriyetleri birbirine bağlayacak proje

Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, ülkesini Afganistan ve Türkmenistan ile bağlayacak demiryolu inşaatı projesini, "dostluğun çelik bağları" olarak nitelendirdi.

A+A-

Tacik basınına açıklama yapan Zarifi, Tacikistan, Afganistan ve Türkmenistan'ı birbirine bağlayan bölgesel demiryolu inşaatı projesinin hayata geçirilmesinin, uluslararası taşımacılıkta Asya kıtasındaki ülkeler için çok önemli bağlantı olacağını belirterek, bu demiryolu inşaatını, "dostluğun çelik bağları" olduğunu vurguladı.

Bu çerçevede, Tacikistan'ın coğrafi yerleşiminin önemine değinen Zarifi, ülkesinin Batı ile Doğu, Güney-Doğu Asya ülkeleri ile Avrupa'yı birbirine bağlayan yolların kesiştiği noktada bulunduğunu kaydetti.

Zarifi, söz konusu demiryolu projesinin hayata geçirilmesinin, Afganistan'ın yeniden kalkındırılması ve bu ülkedeki sosyal-ekonomik durumun iyileşmesine önemli bir katkıda bulunacağını kaydederek, bu projenin gerçekleştirilmesiyle bu ülkeler için alternatif ulaşım koridorlarının oluşmasına, bu ülkeler arasındaki dış ticaret hacminin artmasına ve daha çok insana istihdam sağlanacağını ve yabancı yatırımın gelmesine hizmet edeceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Zarifi, ayrıca ülkesinin komşu Afganistan ve Türkmenistan ile olan dış ticaret hacminin giderek arttığını hatırlatarak, bu demiryolu inşaatının faaliyete açılmasıyla bu ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesine dürtü olacağını dile getirdi.

Bu yılın mart ayında Aşkabat'ta bir araya gelen Tacikistan, Türkmenistan ve Afganistan devlet başkanları, bu ülkeleri birbirine bağlayacak demiryolu inşaatını hayata geçirilmesine ilişkin mutabakat sağlamıştı.

Denize kıyısı bulunmayan Tacikistan, diğer ülkelere bağlayacak demiryolu ulaşımında da bazı zorluklar yaşarken, yurt dışına sadece Özbekistan üzerinden geçen tek demiryolu ağına sahip.

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1198 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.