1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Türkiye’de yapılan en büyük Jack-up platformu denize indirildi
Türkiye’de yapılan en büyük Jack-up platformu denize indirildi

Türkiye’de yapılan en büyük Jack-up platformu denize indirildi

Türkiye’de inşa edilen en büyük boyutta ve kaldırma kapasitesi en fazla tonajda olan Jack-up platformu Jack-up Barge yapılan testleri başarı ile tamamladı.

A+A-

Tasarımı Posedion’a, imalatı ise Ottomar’a ait olan Jack-up Barge Türkiye’de inşa edilen en büyük boyutta ve kaldırma kapasitesi en fazla tonajda olan platform. RINA klası ile imal edilen Jack-up Barge’ın hirolik işlerini Gürdesan, elektrik işlerini ise Elta yaparken imalatı da Türkoğlu Tersanesi’nde gerçekleştirildi. Söz konusu jack-up barge, Fransız Entreprise Jean Negri şirketi için ve tamamı ile Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen tasarım ile imâl edildi.

Jack-up Barge

36m boyunda 4 adet ayak üzerinde 25m su derinliğinde çalışabilme özelliğine sahip olan duba, suda 5m’ye kadar hidrolik sistemleri ile kendini kaldırma yeteneğine sahip.  Suda kendini kaldırarak deniz üzerinde bir çalışma platform oluşturan yapı üzerinde, kazık çakma, boru döşeme, tarama ve deniz inşaatları ile ilgili ekipman çalıştırabilme işleri yapılabilmekte.  Ana güvertesi üzerinde maksimum 200 ton ağırlığa kadar her türlü paletli iş makinası çalıştırılabilme olanağına sahip olan platformun hidrolik sistemi, toplamda 400t DWT yükle birlikte 830t kaldırma kapasitesine sahip.

Türk mühendisliğinin ve gemi inşa sanayinin başarısı

Benzer sistemle çalışan jack-up petrol platformlarının tasarım ve imalatlarına bir adım daha yaklaşılması açısından, bu proje Türkiye için büyük öneme sahiptir.

Dünyada sayılı firma tarafından tasarımı ve imalatı gerçekleştirilen bu tarz kendi kendine yükselebilen platformların, Türkiye’de de yapılabildiğini kanıtlaması nedeniyle, bu proje, Türk Gemi İnşa Sanayii açısından yeni pazarların yaratılabilmesine olanak sağlayacak olması nedeniyle de ayrıca önemlidir. 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3103 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.