1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Virgin denizaltı projesini askıya aldı
Virgin denizaltı projesini askıya aldı

Virgin denizaltı projesini askıya aldı

SpaceShipTwo kazasının ardından uzay turizminde yara alan Virgin Galactic, okyanusların derinliklerini keşfetmeyi amaçlayan projenin süresiz askıya alındığını belirtti.

A+A-

Virgin Galactic'in sahibi Richard Branson'un 2011'de duyurduğu,  okyanusların derinliklerine inmesi hedeflenen denizaltı projesi, süresiz olarak rafa kaldırıldı. Proje kapsamında geliştirilecek olan yaklaşık 5.5 metre uzunluğundaki denizaltının, okyanusların en derin beş noktasına dalış gerçekleştirmesi ve keşif yapması hedefleniyordu.

Richard Branson, dalış yapılacak noktalardan biri olarak seçilen 8648 metre derinliğindeki Porto Riko çukuruna kendisi inmeyi planlıyordu. Branson tarafından 2013 sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanan okyanus dalışları, ilk olarak yönetmen James Cameron'ın 2012'de Mariana Çukuru'na inmesiyle sekteye uğradı. Cameron, Trieste denizaltısıyla ilk kez 1960'ta inilen 11 kilometrelik derinliğe ulaşan ikinci göreve imza atmıştı.

Üreticisi projeyi durdurdu

Virgin Galactic, 'DeepFlight Challenger' adı verilen denizaltının basınç testlerinde istenilen başarıyı elde edememesinin ardından projenin iki yıldan çok daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu anladı.

Telegraph'ın verdiği bilgiye göre, Branson dünyanın en derin noktalarına inecek yolculuklar için 500 bin dolara koltuk fiyatı belirlemişti. Ancak denizaltının üreticisi DeepFlight, aracın yetersiz olduğunu belirterek projeyi iptal etti.

DeepFlight'ın web sitesi aylardır çalışmazken, firmadan yapılan açıklamada 'projenin güvenlik nedenleriyle dondurulduğunu ancak iptal edilmediğini' belirtti.

Richard Branson, deneme uçuşu esnasında havada infilak eden SpaceShipTwo uzay aracıyla ilk uzay turistlerinin 2007'de yola çıkacağını öne sürmüştü. Ertelenen bu proje gibi, DeepFlight'ın da ne zaman hayata geçeceği belirsizliğini koruyor.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1161 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.