1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yankı ile petrol yatakları keşfediliyor
Yankı ile petrol yatakları keşfediliyor

Yankı ile petrol yatakları keşfediliyor

Rus bilim adamları Uzak Doğu’daki Ohotsk Denizi’ni sıradan bir yankı yakalayıcı yardımıyla inceliyorlar.

A+A-

Rus bilim adamları Uzak Doğu’daki Ohotsk Denizi’ni sıradan bir yankı yakalayıcı yardımıyla inceliyorlar. Orient Explorer isimli araştırma gemisinin kaptanı Valeriy Trohimenko geminin rotasını dikkatle izliyor. Gemi bilim adamları tarafından belirlenen rotada yol alıyor çünkü petrol ve doğalgaz yataklarını kaçırabilir.

Gemide bir akustik laboratuvar bulunuyor. Orient Explorer gemi araştırmaları kontrol ekibi müdürü Vladimir Samarskiy, denizin içine özel havalı tüfeklerin indirildiğini, onların ateş edip deniz derinliklerinde akustik bir dalganın oluşmasına neden olduğunu söyledi ve şunları anlattı:‘Ses dalgası yeryüzünün derinliğine kadar ulaşır. Yeryüzündeki fay hatlarında ses dalgası yansıtılır, yine yeryüzüne yankı sinyali şeklinde döner. Bu, kulakla duyulabilir sıradan bir yankıdır.”

Bu yankı gemiyi takip eden dokuz kilometrelik sismik bir kablo tarafından yakalanıyor, onun vasıtasıyla laboratuvara ulaşıyor. Orada ise üzerinde titizlikle incelemeler yapılıyor. Bilim adamları, sesin tonuna göre belirli bir yerde jeolojik arama-keşif çalışmaları yapılmasının gerekli olup olmadığını anlayabiliyorlar.

Bu bölgede akustik keşif çalışmalarının yapılması önemli ölçüde yılın mevsimine bağlı. Hava koşulları nedeniyle burada çalışmalar sadece Haziran’dan Eylül sonuna kadar yapılabilir. Bu kısa bir zaman içinde araştırmacıların keşif çalışmaları için belirlenen bölgeye gelip gereken bilgileri almaları ve sular buzla kaplanmadan önce bölgeden ayrılmaları lazım.

Gemide akustik uzmanları ile birlikte çevreciler de çalışıyorlar. Araştırmaların hassas doğa dengesini bozmaması için uğraşıyorlar. Ohotsk Denizi’nin içinde yaşadığı hayvanların zenginliğiyle meşhur olduğunu kaydeden çevre uzmanı Egor Lavrentyev ‘Biz denizdeki hayvanları hareketlerini yakından takip ediyoruz, havalı tüfeklerin çalışmalarının gemiden iki kilometre uzaklığındaki hayvanları nasıl etkilediğini izliyoruz. Bu, izleme için en yakın mesafedir. Deniz hayvanlarının davranışı normal görünüyor’ dedi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1231 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.