1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Yükselen deniz seviyesi küçük ada devletlerini tehdit ediyor"
"Yükselen deniz seviyesi küçük ada devletlerini tehdit ediyor"

"Yükselen deniz seviyesi küçük ada devletlerini tehdit ediyor"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon,kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin birçoğunun, deniz seviyesinin yükselmesi ve yıkıcı fırtınalar gibi iklim değişikliğinin sonuçlarına açık olarak maruz kaldığını belirtti.

A+A-

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Çevre Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin birçoğunun, deniz seviyesinin yükselmesi ve yıkıcı fırtınalar gibi iklim değişikliğinin sonuçlarına açık olarak maruz kaldığını belirtti. Kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin iklim değişikliğine yol açan faaliyetlerinin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Ban, söz konusu gruptaki tüm ülkelerin bir yılda ürettikleri sera etkisi yapan gaz miktarının toplam küresel salınımın yüzde birinden az olduğuna dikkat çekerek, "Deniz seviyesini değil, sesinizi yükseltin. Dünya hepimizin paylaştığı bir ada. Gelin onu korumak için güç birliği yapalım" dedi.

BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Küçük ada devletlerinde 63 milyon insanın yaşadığını belirten Ban, bu ülkelerin yoğun olarak turist çektiğini ve doğal güzellikleri, canlı kültürleri ve müzikleri ile dünya çapında tanındıklarını kaydetti. Ban, kapladıkları alan küçük olsa da dünya üzerindeki yaşama katkıları büyük olan söz konusu ada devletlerinin, okyanusların korunmasından, biyoçeşitliliğin ana merkezleri olmaya, dünyanın en zengin bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmaya kadar bir çok alanda önemli bir rol oynadıklarının altını çizdi.

Ban mesajında, "Bu zenginliklere rağmen, kalkınmakta olan küçük ada devletleri birçok sorun ile karşı karşıya bulunuyor. Uzak konumları nedeniyle önemli bir bölümü, dünya ticaretinde yerlerini alamıyor, enerji giderleri artıyor ve turizm sektöründeki rekabet güçleri sınırlanıyor. Birçoğu, deniz seviyesinin yükselmesi ve yıkıcı fırtınalar gibi iklim değişikliğinin sonuçlarına açık olarak maruz kalıyor" dedi. Kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin iklim değişikliğine yol açan faaliyetlerinin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan BM Genel Sekreteri Ban, söz konusu gruptaki tüm ülkelerin bir yılda ürettikleri sera etkisi yapan gaz miktarının toplam küresel salınımın yüzde birinden az olduğuna dikkat çekti.

DENİZ SEVİYESİNİ DEĞİL, SESİNİZİ YÜKSELTİN

Küçük ada devletlerinin 2015 yılında yeni bir küresel iklim anlaşmasına varılması için yoğun çaba harcadığını vurgulayan Ban, birçoğunun afetlere karşı önlem alınması, yenilenebilir enerji ve diğer çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesinde ön saflarda yer aldığını belirtti. Ban, "Küçük ada devletleri gezegenimizi sürdürülebilir bir kalkınma hattına sokmamız gerektiği konusunda ortak görüşe sahip. Bu yaklaşımın hayata geçirilebilmesi için toplumun tüm kesimlerinin katılımı gerekiyor. Dünya Çevre Gününde milyonlarca insan, topluluk ve şirket temizlik veya ağaç dikme kampanyalarından sanat sergilerine kadar birçok etkinlikte bir araya geliyor. Bu yıl, herkesin kalkınmakta olan küçük ada devletlerinin yaşadığı sorunları düşünmesini, söz konusu ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelede, dirençlerini artırma ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışma kararlılıklarından herkesin ilham almasını istiyorum" dedi. BM Genel Sekreteri Ban, "Deniz seviyesini değil, sesinizi yükseltin. Dünya hepimizin paylaştığı bir ada. Gelin onu korumak için güç birliği yapalım" ifadelerini kullandı.

BİSİKLET TURU

Açıklamada, küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla da 8 Haziran 2014 Pazar günü İstanbul'da kıtalar arası bisiklet turunun düzenleneceği belirtildi. Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından da desteklenen etkinliğin organizasyonunu Bisikletliler Derneği'nin yürüttüğünün ifade edildiği açıklamada, Harbiye'den başlayacak Boğaziçi Köprüsünden geçilerek Harem'de son bulacak etkinliğe çok sayıda bisikletlinin katılması ve iklim değişikliği ile mücadele amacıyla sera etkisi yapan gazların salınımının azaltılması için gerekli adımların atılması yönündeki isteklerin, İstanbul'dan tüm dünyaya duyurulması amaçlanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1293 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.