1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunuslar birbirine isimleriyle hitap ediyor
Yunuslar birbirine isimleriyle hitap ediyor

Yunuslar birbirine isimleriyle hitap ediyor

İskoçya’da bilim insanları, yunusların iletişim kurarken birbirlerinin isimlerini kullandıklarını ortaya çıkarttı.

A+A-

İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nden bilim insanları yunusların her birinin özel bir "ismi" olduğunu ve birbirleriyle iletişim kurarken bu isimleri kullandıklarını ortaya çıkarttı.

Araştırmayı gerçekleştiren Dr. Stephanie King ve Dr. Vincent Janik, yunusların denizde tanıştıkları diğer yunuslarla iletişim kurmak için özel ıslıklar kullandıklarını ve bu ses dizilerinin kullanımının insanların isim kullanımına eş değer olduğunu belirtti.

Çalışmada yunusların “isim”leri kaydedildi ve bir grup yunusa, kendi isimlerini, tanıdıkları yunusların isimlerini ve başka gruplardan yabancı grupların isimleri dinletildi. Araştırmacılar bu yolla yunusların sadece kendi isimlerine tepki verdiğini, diğer isimleri duyunca tepkisiz kaldığını gözlemledi.

İskoçya kıyılarında şişe burunlu yunuslar üzerinde yapılan araştırma ilk kez bir hayvan türünün bu şekilde iletişim kurduğunun ispatı olması açısından büyük önem taşıyor.

Çıkardıkları sesler aracılığıyla birbirleriyle iletişim halinde oldukları bilinen ancak bugüne kadar kanıtlanamayan yunuslarla ilgili olarak bilim insanları, “bu memelilerin yaşadıkları çevre itibariyle iletişim kurmak için oldukça etkili bir sisteme ihtiyaçları var” belirtiyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1049 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.