1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Yusuf Öztürk'ten birlik ve beraberlik mesajı
Yusuf Öztürk'ten birlik ve beraberlik mesajı

Yusuf Öztürk'ten birlik ve beraberlik mesajı

Öztürk, iki geri bir ileri yürümenin Türk denizciliğini dünya ölçeğindeki diğer ülkeler arasında her geçen gün listenin sonuna ittiğini belirterek, “Rekabet yerine birlik olalım. Lojistik imkanlarımızı geliştirelim." dedi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, iki geri bir ileri yürümenin Türk denizciliğini dünya ölçeğindeki diğer ülkeler arasında her geçen gün listenin sonuna ittiğini belirterek, “Rekabet yerine birlik olalım. Lojistik imkanlarımızı geliştirelim. Maliyetleri düşürelim. Su yolunu bulur. Verimli olmayan liman biter, kendini yenilemeyen, çağdaş olamayan öngörüsü olmayan yok olur” dedi.

Aliağa Ticaret Odası ve İMEAK DTO İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “2. Aliağa Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi”nin sona ermesinin ardından bir değerlendirme yapan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, zirveye katılan panelistlerin özellikle Türkiye’nin her alanda olduğu gibi özellikle denizcilik sektöründe de atılımlar yapması gerektiği konusunda hemfikir olduklarının altını çizdi. Öztürk, “Herkes artık zamanıdır diye düşünüyor. İki geri bir ileri yürümek bizleri dünya ölçeğindeki diğer ülkeler arasında her geçen gün listenin sonuna itiyor. Biz bunu hakediyor muyuz? Zirvenin ilk günü çok değerli akademisyenler neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verdiler. Ancak ışığı görüp bırakın yürümeyi, koşamadığımızı görmek bu ülkenin bir denizcisi olarak canımı acıtıyor. Her kurumun, şirketin, kişinin kendi penceresi var ama küçük. Neden büyük pencereden bakamıyoruz? Gelecek bizi bekliyor, bunu neden görmezden geliyoruz anlamak mümkün değil. Hala, A limanı kapatılsın, B limanı yaşasın tartışmaları devam ediyor. Ekonomik ömrünü yitirmiş tüm kuruluşların sonu kapanmaktır. Biz insanlarda öyle değil miyiz? Doğarız, büyürüz, sorgulamaya başlarız, haykırırız, çabalarız ve ölüp gideriz. Ama başka yerlerde de aynı anda yeni bir başlangıç olur. Bu tartışmaları bırakalım” dedi.

“ALİAĞA LİMANLARI CAN SİMİDİ OLDU”

Aliağa Limanları’nın İzmir Alsancak Limanı’na göre özellikle güney İzmir hinterlandı için daha maliyetli olmasına rağmen haklı başarılarının ayakta alkışlanması gerektiğini vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ege Gübre Konteyner İşletmecisi, TCE Ege ve Nemport limanlarının 4-5 yıl gibi çok kısa sürede bölgeyi ne noktaya getirdikleri ortada. Hiç kimse onları konuşmuyor, ne derdiniz var diye sormuyor? Bu limanlar, İzmir’in en zor anlarında can simidi gibi imdada yetiştiler. Neden şimdi İzmir Limanı’nda onlarca gemi demirde bekliyor diye sorulmuyor? Bu yatırımcılar gece gündüz çalıştılar, el verdiler, omuz verdiler. Eğer bu yatırımlar yapılmasaydı ihracat kapısı olan İzmir bloke olacaktı. Bu yatırımcılar İzmir Limanı’na rağmen yatırım yaptılar ve risk aldılar. Bu yatırımcılar, dünyanın en gelişmiş softwarelerini kullandılar, teknolojilerini kullandılar, denizcilikte bir saniyenin ne kadar önemli olduğu bilinci ile eğitimli denizciler ile çalıştılar. Ancak yapılanlar çabuk unutuluyor, buna izin verilmemesi gerekir. Bu yatırımcılar, tansiyon yerine teknolojiyi yükselttiler. Tansiyonu yükseltmek kimin işine yarayabilir?”

“HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ”

Öztürk, İMEAK DTO İzmir Şubesi olarak çeşitli platformlarda sürekli olarak herkesin aynı denizde ve aynı gemide olduğunu dile getirdiklerini belirterek, limanların birbirleriyle değil yakın coğrafyadaki diğer limanlarla rekabet etmesi gerektiğini kaydetti. Öztürk, “Rekabet yerine birlik olalım. Lojistik imkanlarımızı geliştirelim. Maliyetleri düşürelim. Su yolunu bulur. Verimli olmayan liman biter, kendini yenilemeyen, çağdaş olamayan öngörüsü olmayan yok olur. İzmir Alsancak Limanı için yatırım yavaşladı, durdu, hareket etmiyor. Tekrar ivme vermek yetkililerin elinde. Hepimiz aynı vatanın insanlarıyız, yatırım yapmayı doğru bulmuyorlarsa, zaten yatırım sonsuza dek duracaktır. Aksi takdirde özelleştirilmesi gerekir. Limanı almak isteyen olursa verin diye her sefer söyledik. Liman çağdaş bir yapıya kavuşsun ya da yönetim yapısının değişmesi gerekir. Amaç para kazanmak değil mi? İzmir Alsancak Limanı’nın dünya ölçeğinde üst sıralarda yer alması kötü mü olur?” diye konuştu.

“BIRAKIN HER LİMAN YAŞASIN”

Limanlarla ilgili yapılan yatırımların gözardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Öztürk, her limanın yaşaması gerektiğini, kendini geliştiren, çalışan ve hak edenlerin ipi göğüsleyeceğini ifade etti. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Petkim bu şekilde bir yatırıma girdi ise hata mı etti? Bu ülkeye yatırım yapılıyor, istihdam sağlanıyor. Bu durum beraberinde teknoloji ve profesyonelliği getiriyor. Bunun neresi hatalı? Farklılık, işletme profesyonelliği ile kazanılabilir. Nemport ve TCE Ege de aynısını yaptı ve tarihinde hiçbir zaman 900 bin TEU’yu geçmeyen bölge, bu iki limanla 1 milyon 300 bin seviyelerine ulaştı. Çeşitli, karşı düşünceler olması son derece normal, lakin tartışılacak bir şey yok. Bırakın her liman yaşasın. İpi göğüsleyecek olan kendini geliştiren, çalışan ve hak eden olacaktır. Büyük Türkiye’de, İzmir’de her limana ihtiyaç vardır.”

“DENİZLERİMİZ DOĞAL OTOBAN”

Öztürk ayrıca, günümüzde milli yüklerin yüzde 92’sinin karayolu ile taşındığını belirterek, “Bu yükleri deniz yoluyla nasıl taşıyabiliriz ona bakalım. Limanlarımıza bu potansiyeli kazandıralım. Denizlerimiz doğal otobandır, para istemez. Katma değer hizmetleri katan limanlarımız ile küçük ihracatçının üzerindeki yükü hafifletelim” dedi.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1304 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.