1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yüzbaşı için ‘derin’ arama başlatıldı
Yüzbaşı için ‘derin’ arama başlatıldı

Yüzbaşı için ‘derin’ arama başlatıldı

Yunan savaş uçağı tarafından 18 yıl önce vurulan F-16 uçağı pilotu Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşına ulaşma çabaları hız kazandı. Bir sonuç alınamazsa Titanik’i bulan Nautilus’tan yardım istenecek

A+A-

‘İt dalaşına’ girdiği Yunan savaş uçağınca 18 yıl önce vurulan ve Sakız Adası’nın güneyine düşen F-16 uçağının pilotu Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşına ulaşma çabaları hız kazandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 4 gemi tarafından 10 gündür aranan  şehit yüzbaşının cenazesinin yeri tespit edilir edilmez gemide hazır bekletilen robotlar yüzlerce metre derine gönderilecek. Henüz tanımlanamayan bazı parçaların bulunduğu aramadan sonuç alınamazsa,Titanik’i bulan Nautilus araştırma gemisinden yardım istenecek.

Balıkesir 9. Hava Jet Üssü’nden 8 Ekim 1996 günü havalanarak Ege Denizi üzerinde eğitimuçuşu yapan F-16 savaş uçağımız, uluslararası hava sahasında iki Yunan Mirage ile karşılaşmıştı. Sakız Adası yakınlarındaki karşılaşmada Yarbay Osman Çilekli ve Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın bulunduğu F 16’nın ateşleme sistemini kilitleyerek öne geçen Yunan pilot Thonas Grivas, kazandığı it dalaşını sonlandırması gerekirken fırlattığı bir füze ile uçağımızı vurmuştu. Yarbay Çilekli son anda fırlatma düğmesine basarak kurtulurken Yüzbaşı Erdoğan uçakla birlikte Ege Denizi’ne çakılarak 400 metre derinliğe gömülmüştü.

Dalgıç gemisi de bölgede

Olayın üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen Erdoğan’ın cenazesine kavuşamayan ailesi 10 bin imza toplayarak yetkililerden naaşın bulunması için yardım talep etmişti. İmzaların CumhurbaşkanıABDullah Gül’e de ulaştırılmasının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, şehit pilotun cenazesini bulmak için harekete geçti. Donanmaya ait mayın gemileri TCG amasra ve TCG Akçakoca ile hücumbot TCG Martı, 10 gün önce Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın da onayıyla Sakız (Hios) Adası’nın güneyinde arama çalışmalarına başladı. Derin deniz araştırmaları için güçlü sonarları bulunan mayın avlama gemilerine birkaç gün önce dalgıç gemisi TCG Işın da katıldı.Derin deniz sonarları, uzaktan kablo bağlantılı robotlarla Sakız Adası’nın çevresini tarayarak uçağın yerini tespit etmeye çalışan gemilerdeki, robotların tespit işleminin tamamlanmasının ardından derinlere gönderileceği öğrenildi.

AUV sistemi hazır

Ayrıca araştırma esnasında yüzlerce metre derinlikte uçağa ait olduğu sanılan bazı parçalara rastlandığı ama bu parçaların tam olarak tanımlanamadığı belirlendi. Ayrıca 400 metrede olduğu tahmin edilen uçağın enkazına dalgıçları indirebilecek ADS adlı sistemin de gemide hazır bekletildiği bilgisine ulaşıldı.  

Bu arada istenen sonucun alınamaması durumunda ABD’ye ait sivil araştırma gemisi Nautilus’dan yardım alınacağı da öğrenildi. Titanik’i Atlas Okyanusu’nda bulan ve Suriye’nin düşürdüğü F-4 uçağımızın çıkartılmasını sağlayan geminin Karayip Denizi’nde olduğu için kısa dönemde bölgeye gelemeyeceği ama teknik donanımının araştırmalar için kullanılacağı belirtilirken, geminin Türk yetkilisi Tufan Turanlı, “Gerek görülürse AUVsistemini uçağı aramak için kullanacağız” dedi.

‘Heyecanla bekliyoruz’

Ege Denizi’nin derinliklerinde 18 yıldır yatan babasının naaşının çıkarılması için çabalayan Evrim Erdoğan ise gelişmeleri tüm ailenin heyecanla takip ettiğini söyledi. Olay sırasında 3 yaşında olan Evrim Erdoğan, “Babam barış döneminde kasıtlı olarak şehit edildi. Enkazın çıkartılması olayın kasıtla işlendiğini bir kez daha kanıtlayacak. Böylece uluslararası hukuku kullanmamıza yardımcı olacak. Amacımız babama dua edebileceğimiz bir mezarının olması” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gökhan Karakaş/Milliyet

 

Bu haber toplam 1071 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.