1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. İlk yüzer rüzgar santrali enerji üretimine başladı
İlk yüzer rüzgar santrali enerji üretimine başladı

İlk yüzer rüzgar santrali enerji üretimine başladı

İskoçya kıyısının 24 kilometre açığında yer alan dünyanın ilk yüzer santrali enerji üretmeye başladı. Yılda 135 GWh üretim kapasitesine sahip olacak olan bu tesis ile yaklaşık 20.000 evin elektrik ihtiyacı 24 saat süreyle kesintisiz olarak sağlanacak.

A+A-

İskoçya’nın Hywind isimli yeni nesil türbinlerle kurduğu 30 MW gücünde dünyanın en büyük açıkdeniz yüzer rüzgar santrali elektrik üretmeye başladı.

Statoil ve Masdar ortaklığıyla İskoçya karasularında kurulan dünyanın en büyük yüzer rüzgar santrali elektrik üretmeye başladı. Lityum iyon batarya sistemine de sahip olacak olan santralde geleneksel deniz türbini yerine yeni nesil Hywind türbinler kullanıldı.

Geleneksel deniz  türbinleri deniz tabanına yerleştirilirken, Hywind türbinleri ise deniz yatağına 3 noktadan çelik halatlar ile bağlı temel üzerine yerleştiriliyor. Böylelikle deniz yüzeyinde hareket edebiliyor. Resmi açıklamaya göre su derinliği 800 metreye varan yerlerde dahi kurulabiliyor.

20 BİN EVİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Yılda 135 GWh üretim kapasitesine sahip olacak olan bu tesis ile yaklaşık 20.000 evin elektrik ihtiyacı 24 saat süreyle kesintisiz olarak sağlanacak.

Santralde her biri 6 MW kapasiteli beş adet türbin kullanıldı. Statoil`in geliştirdiği yaklaşık 400 ton ağırlığındaki Hywind türbini 200 metre uzunluğunda ve bu uzunluğun 70-90 metresi suyun altında kaldı. Rüzgarı yakalayacak rotorun çapı ise 160 metre.

Vira Haber

Bu haber toplam 3177 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.