1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. IMO, uluslararası denizcilikte elektronik veri iletişimi uygulamasını yasal olarak kabul etti
IMO, uluslararası denizcilikte elektronik veri iletişimi uygulamasını yasal olarak kabul etti

IMO, uluslararası denizcilikte elektronik veri iletişimi uygulamasını yasal olarak kabul etti

IMO, uluslararası denizcilikte elektronik veri iletişimi uygulamasını yasal olarak kabul etti

A+A-

 IMO tarafından düzeltilen Sözleşme Eki'nin 1 Ocak 2018 tarihinde zımnen kabul hükmü uyarınca yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Uluslararası Deniz Trafiğinin Kolaylaştırılması Sözleşmesi (FAL – Facilitation of International Maritime Traffic)'ne ek olarak sunulan zorunlu koşullar, mevcut yük ve mürettebat ile yolcular hakkında elektronik bilgi alışverişinin nasıl yapılacağını düzenliyor.

Öngörülen değişiklikler arasında en önemlilerinden biri, kamu kurumlarını ilgilendiriyor. Buna göre, söz konusu kurumlardan, Ek'in kabulünü takiben 3 yıl içinde elektronik bilgi iletişimini mümkün kılacak sistemleri kurmaları beklenecek.

Elektronik iletişimin zorunlu hale getirilmesi, sistemlerin kullanıma sunulmasından itibaren başlayacak 12 aylık bir geçiş döneminin sonunda
olacak. Bu sürede, belgelerin kâğıt ve elektronik olarak düzenlemesine izin verileceği bildirildi.

Ek'in desteklediği uygulamalardan biri "Tek pencere" (Single window) kavramıdır. Bu uygulamayla, kamu kurumlarının limana varış, demirleme ve limandan çıkma gibi konularda ihtiyaç duyduğu bilgilerin tek bir sistem üzerinden iletilmesi mümkün olabilecek.

Gözden geçirilen bir diğer standart ise mürettebatın kıyıya çıkma izinleriyle ilgilidir. Buna göre, kıyı izinlerinde millet, ırk, renk, cinsiyet, inanç,
siyasi fikirler veya toplumsal köklerin yanı sıra gemilerin kayıtlı olduğu bayrak Devleti de dikkate alınmayacak ve gemi adamları herhangi bir ayrıma maruz kalmadan kıyı izinlerini kullanabilecek.

Kaçak yolcu vakalarına yönelik standart ve uygulamalar da güncellenmekte. Yeni sunulan bir standart gereği, hükümetler uygun hallerde ulusal mevzuatlarına ekleyecekleri yasal gerekçelerle kaçak yolcuların yargılanmasının yolunu açacak, ayrıca kaçak yolculuğa niyetlenenleri veya kaçak yolculuğa yardımcı olan tarafları ya da liman bölgesine herhangi bir gemi ya da yük sokma niyetinde olanları da yasal prosedürlere tabi tutacak.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 6302 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.