1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. İnci kefaline silahlı koruma
İnci kefaline silahlı koruma

İnci kefaline silahlı koruma

Van Gölü’nden akarsulara göç etmeye başlayan inci kefalinin avlanmasını önlemek amacıyla Jandarma Komutanlığı ekipleri, silahları ile dere kenarlarında nöbet tutuyor.

A+A-

Üremek için Van Gölü’nden akarsulara göç etmeye başlayan inci kefalinin avlanmasını önlemek amacıyla Jandarma Komutanlığı ekipleri, silahları ile dere kenarlarında nöbet tutuyor.

Her yıl nisan ayı ortalarından itibaren esas yaşam alanı olan Van Gölü’nü terk ederek, üremek için akarsulara göç eden inci kefalinin bu yolculuğu sırasında avlanmaması için 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor.

Yasağına uymayan bazı kişilerin kaçak avcılık yapmasını önlemek için jandarma ekipleri, balığın göç güzergahında karakol kurarak, nöbet tutuyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, açıklamada, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan bu endemik türün, ilkbahar aylarında yumurtlamak için Van Gölü’nün tuzlu-sodalı sularından, etrafındaki tatlı akarsulara göç ettiğini söyledi.

Balıkların göç esnasında, büyük sürüler halinde akarsu ağızlarına akın ettiğini belirten Prof. Dr. Sarı, "Bu yoğun göç esnasında bazı insanlar bu durumu kapılarının önüne gelmiş bir fırsat olarak görüyorlar. Balık dereye yumurtlamak için gelmiş oluyor ancak bazı insanlar bu durumu avlanmak için kullanıyor" dedi.

"Göl etrafında 300 personel görevli"

Tarım Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, inci kefalinin üreme dönemi olan 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sarı, şunları kaydetti: "Balık göçü yoğun bir şekilde yaşandığı için derelerin ve akarsu ağızlarının her tarafında tedbirler alınması gerekiyor. Gölün çevresinde yaklaşık 300 personel, kaçak avcılığın önüne geçmek amacıyla tedbir almış durumda.

Jandarma Komutanlığı ekipleri, dere boylarında kaçak avcılığın önüne geçmektedir.

Bazı kişiler ’inci kefalini silah zoruyla mı koruyorsunuz’ diye soruyor. Evet, bilinçler, silahın veya güvenlik kuvvetlerinin görevini üstleninceye kadar bu uygulama devam edecek. Zira menfaat çok büyükse sadece bilinç yetmiyor. Mutlaka yasal düzenleme gerekiyor. Şu anda yasalar uygulanıyor. Yasalarla ilgili tüm görevliler şu anda iş başında. Bu nedenle Jandarma Komutanlığı ekiplerine minnettarım. Özellikle Van İl Jandarma Komutanımız Albay Vecihi Halil İyigün tam bir doğa hayranı ve koruyucusu." Van Valiliğinin de, İl Özel idaresi bütçesinden kaynak ayırdığını vurgulayan Prof. Dr. Sarı, bu bütçeyle kiralanan araçların 24 saat görev yaptığını, kent merkezinde de Emniyet Müdürlüğü, Belediye ve Tarım Müdürlüğünün destek verdiğini söyledi.

"Tedbirlere rağmen sokakta inci kefali satılıyor"

Alınan tedbirlere rağmen zaman zaman kaçak avcılığın yapıldığını belirten Prof. Dr. Sarı, şöyle konuştu: "Tedbirlere rağmen kent merkezine inci kefali geliyor. Acaba önlemler nerede aksıyor diye düşünmek lazım. Son 3 yıldır halkımıza (balığın sahibi sizsiniz, balığınızı çaldırmayınız) diyoruz. Balığı korumak istiyorsanız, sokakta balık satışını gördüğünüzde Belediye ya da Emniyet Müdürlüğüne bilgi verin diyoruz. Bazı menfaatçiler, hırsızlar, gölden ve dereden balığınızı çalıp geleceğinizi karartıyor. Lütfen geleceğinize sahip çıkın."

 

AA

Bu haber toplam 861 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.