1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. İran engelleri Trabzon limanı ile aşacak
İran engelleri Trabzon limanı ile aşacak

İran engelleri Trabzon limanı ile aşacak

Trabzon Limanı ile Tebriz şehri arasında İran yüklerinin transit edilmesine ilişkin taşımacılığın önündeki engelleri aşmaya yönelik karşılıklı işbirliği yürütülmesi konusunda protokol imzalandı.

A+A-

Trabzon Limanı ile Tebriz şehri arasında İran yüklerinin transit edilmesine ilişkin taşımacılığın önündeki engelleri aşmaya yönelik karşılıklı iş birliği yürütülmesi konusunda ilk kez somut adım atılarak bir protokol imzalandı.

TSO'da yapılan toplantıya Doğu Azerbaycan Eyaleti Ekonomiden Sorumlu Vali Yardımcısı Ala Navadad, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) yönetim kurulu sayman üyesi Murat İskender ve Erkan üyeleri katıldı. Protokolü İran Heyeti adına DEİK Türk-İran İş Kon.Yön. Kurulu Başkanı Reza Kami, Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş adına Nuri Albayrak imzaladı. Protokol metninde şu ifadeler yer aldı:

 "07 Ekim 2017 günü Trabzon Limanında Trabzon Liman İşletmeciliği A.Ş. ile Doğu Azerbaycan Eyaleti Heyeti ile yapılan toplantıda; Trabzon Limanı ile Tebriz şehri arasında İran yüklerinin transit edilmesine ilişkin taşımacılığın önündeki engelleri aşmaya yönelik olarak, alanlarında uzman olan kişilerin çalışma yapması ve çalışma sonunda bir ay içerisinde bir araya gelinerek sonuçların görüşülmesine karar verilmiştir. Ayrıca, Aras Ticaret Ekonomi Serbest Bölge ve Şahlan Özel Ekonomi Bölge Trabzon Limanı ile karşılıklı olarak işbirliğine hazırdır."

 Tebriz ve Trabzon arasındaki eski tarihsel köprünün tekrardan kurulabilmesi için uğraşan herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) yönetim kurulu sayman üyesi Murat İskender, TTSO'nun Türkiye'nin en eski ticaret odalarından biri olduğunu söyledi. İskender "Odanın 7500 faal üyesi var. Odamızda Zencan ve Tebriz Ticaret ve Sanayi Odalarının oda temsilcilikleri mevcut olup bunları daha aktif bir hale getirmek için beraber çalışmayı düşünüyoruz. Biz de oda olarak Kasım ayında İran'a ticari amaçlı gezi düzenlemeyi düşünüyoruz. Son yıllarda İran'dan özellikle Azerbaycan Eyaleti tarafından şehrimize turist akını vardır. Geçen seneden bu seneye İran turist sayısında yüzde 31 artış sağlamıştır. Tebriz İran'a açan en yakın liman Trabzon limanı. Gönül ister ki Tebriz'de üretilen bütün malları Trabzon Limanından yollayalım" ifadelerine yer verdi.

 TTSO ile bir araya gelip görüşmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Doğu Azerbaycan Eyaleti Ekonomiden Sorumlu Vali Yardımcısı Ala Navadad, TTSO'ya misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. Vali Ala Navaadad " Trabzon'un tanıtma açısından farsça broşürler hazırlayıp İran'a göndermeniz daha iyi olacaktır. Bu öneriyi Trabzon'u daha iyi tanıtmak ve kapasitesini göstermek için söyledim. İskender Beye Suat Bey yerine bizi ağırladığı için teşekkür ederim. Trabzon'da çok yararlı görüşmeler gerçekleştirdik. Tebriz ve Trabzon arasında taşımacılığı arttırmak ve eski haline getirmek bu görüşmelerin ana hedefi olmuştur. Daha da iyileştirmek için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Cumhurbaşkanlarının görüşmeleri umarım daha da artar ve bizde bu ilişkileri geliştirmek adına hizmet ederiz. İki Cumhurbaşkanı da 30 milyar dolarlık ticareti gerçekleştirme konusunda anlaşarak gayret gösterme konusunda anlaşmışlardır. Doğu Azerbaycan Eyaleti olarak 30 milyar dolara ulaşması için bütün çabayı sarf edeceğiz. Türk yatırımcılarını da İran'a projeleri ile bekliyoruz. Ele aldığımız konular inanıyoruz ki 25 gün sonunda bakanlar nezdinde görüşülmeye başlanıp masaya yatırılacaktır" şeklinde konuştu.

KONDORİ: BİZ İSTİYORUZ Kİ İRAN'A DA TÜRK TURİST GELSİN

İran Heyetini kabul ettiği için TTSO'ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Reza Baghban Kondori, "İran'dan 1 sene içerisinde 2 milyona yakın turist Türkiye'ye geliyor. Her birinin 5-10 bin dolar bıraktığı düşünülürse ortada çok büyük rakamlar var demektir. Buna karşılık bizde bekliyoruz ki İran tarafına da turist gelsin. Buna yönelik hiçbir çalışma görmedim. Siz bana talepte bulunsaydınız biz buna karşılık verirdik. Bizim görevimiz bunu sağlamak. Siz buraya fazla turist gelsin istiyorsunuz ama gümrük meseleleriniz var, sınırda sorunlar var. Bazı vatandaşlarımız sorun yaşıyorlar. Bunu odaya iletiyorum ki burada bir hareket görmek istiyoruz." dedi.

 Vira Haber

Bu haber toplam 10074 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.