1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Iridium sisteminin GMDSS ile uyumluluğu test ediliyor
Iridium sisteminin GMDSS ile uyumluluğu test ediliyor

Iridium sisteminin GMDSS ile uyumluluğu test ediliyor

ABD'li uydu şirketi Iridium, GMDSS teknolojisinin tek tedarikçisi konumundaki Inmarsat'a alternatif sunma talebinin ardından, geçtiğimiz yıldan bu yana kaydettiği ilerlemeleri NCSR Altkomitesi'nin 4. oturumunda değerlendirildi.

A+A-

ABD'li uydu şirketi Iridium, GMDSS teknolojisinin tek tedarikçisi konumundaki Inmarsat'a alternatif sunma talebini ABD hükümetinin de desteğiyle belirtmiş ve bu talep IMO'nun yaklaşık bir sene önceki "Seyir, İletişim, Arama ve Kurtarma Altkomitesi (NCSR)" toplantısında görüşülmüştü.

Görüşmelerde, Iridium'un GMDSS tedarikçisi olarak tanınmadan önce karşılaması gereken koşullar olduğu sonucuna varılmış ve şirkete bununla ilgili kapsamlı bir liste sunulmuştu. Iridium'un geçen seneden bu yana kaydettiği ilerlemeler, dördüncü oturumunu gerçekleştiren NCSR Altkomitesi'nin gündemindeydi.

Uluslararası Mobil Uydu Sistemi Örgütü (International Mobile Satellite System Organisation), Iridium sistemiyle ilgili değerlendirmesinde gerekli standartların gerisinde kalan bazı alanlar saptadı.

gmdss_console.jpg

Eksikliklerin başında güvenilirlik ve sistem fazlalıklarıyla ilgili sorunlar ve sistemin tek nokta arızasına açık olması geliyor. Öte yandan, Iridium'un IMO üyesi devletler arasında "geniş destek" gördüğü de ifade ediliyor. Üye devletler, GMDSS tedarikçilerinin sayısının artması gerektiğini ve Iridium sisteminin kuzey ve güney kutup bölgelerinde konumlanmış alçak yörünge uydularıyla GMDSS ağını önemli ölçüde genişleteceğini savunuyorlar.

IMO, GMDSS sistemini yenilemek amacıyla geniş kapsamlı bir program yürütüyor ve Iridium'un uygun bir tedarikçi olup olmadığına karar vermek için yapılan görüşmeler de bu programın bir parçası. Henüz başlangıç aşamasında olan programın temelinde, GMDSS standartlarının teknolojik ilerlemelerle uyumlu hale getirilmesi fikri yer alıyor.

gmdss.jpg

Bu amaçla, bazı önerilerin bulunduğu bir plan taslağı hazırlandı. VHF telsiz veri paylaşımı sisteminin oluşturulması ve seyir uyarı için mevcut yazılı sistemin (NAVTEXT) yerine ya da bununla birlikte kullanılacak bir seyir veri sisteminin (NAVDAT) kurulması taslaktaki öneriler arasında.

GMDSS'yi yenileme projesi kapsamında ayrıca arama ve kurtarma teknolojileri ile asılsız alarmlara karşı eğitim ve tedbirlerin geliştirilmesi bulunuyor.

IMO, GMDSS projesiyle ilgili yeni düzenlemelerin Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS)'nin dördüncü bölümüne eklenmesini ve değişikliklerin 2024 yılında yürürlüğe girmesini planlıyor.

Kaynak: TradeWinds

Bu haber toplam 3097 defa okunmuştur
Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.