1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İsrail Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek
İsrail Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek

İsrail Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek

İsrail, Mavi Marmara davası kapsamında Türkiye ile vardığı mutabakat çerçevesinde, 25 gün içinde 20 milyon dolar ödeyecek. Mart 2013'te özür dilemeyi kabul eden İsrail ile geçtiğimiz Haziran ayında Roma'da yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılmıştı.

A+A-

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini içeren uluslararası anlaşma tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarı, AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan başkanlığında toplanan Meclis Dışişleri Komisyonunda basına kapalı görüşüldü. Komisyon üyelerinin anlaşma hakkında görüşlerini bildirmesinin ardından yapılan oylamada tasarı kabul edildi.

Buna göre İsrail, Mavi Marmara gemisinde öldürülenlerin ailelerine 20 milyon dolarlık tazminatı, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 25 gün içinde yatıracak.

İlk gelişme 2013'te

İsrail ile Türkiye arasında 31 Mayıs 2010 tarihinden beri kopuk olan ilişkilerin, geçtiğimiz Haziran ayının 26'sında Roma'da yapılan görüşme ile yeniden normalleşme süreci başlamıştı. Mart 2013'te İsrail özür dilemiş, daha sonra da mutabakat kapsamında Türkiye'nin 3 şartından diğer ikisini, yani Mavi Marmara saldırısında şehit olanların ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul etmişti.

Bakan Bozdağ'dan ilk yorum

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ gelişmeyle ilgili, "Türkiye-İsrail anlaşması bu şekilde yürürlüğe girecektir" dedi. Bakan Bozdağ şunları söyledi:

"İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler uzun zamandır normal seyretmiyor. Mavi Marmara saldırısından sonra bir kopma yaşandı. Her iki ülke de farklı bir yol izledi. Türkiye olarak İsrail'den özür, tazminat ve Gazze ablukasını şart koşmuştuk. Özür dilemesi daha önce yapıldı, abluka genişletildi. tazminat da konuşuldu. Bizim öngördüğümüz şartlar kabul edildi. Türkiye-İsrail anlaşması da bu şekilde yürürlüğe girecektir."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2218 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.