1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. İzmir Barosu, Ethan'ın peşini bırakmıyor
İzmir Barosu, Ethan'ın peşini bırakmıyor

İzmir Barosu, Ethan'ın peşini bırakmıyor

İzmir Barosu, söküm için Aliağa’ya getirilen Ethan (Methania) isimli tankerin söküm işleminin durdurulması amacıyla yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi.

A+A-

İzmir Barosu daha önce söküm için Aliağa’ya getirilen ve insan sağlığına zararlı sıvılaştırılmış doğalgaz taşıdığı belirtilen Ethan (Methania) isimli tankerin söküm işleminin durdurulması için yargı yoluna gitmişti. İzmir Barosu, söküm işleminin başladığı ve hızlı bir şekilde devam ettiği bilgisi ve olaya ilişkin fotoğrafların kendisine ulaşması üzerine İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne ek bir dilekçe sunarak telafisi imkansız ölümcül, çevresel felaketlerin yaşanmaması için söküm işleminin durdurulmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep etti.

"Gemi derhal iade edilmeli"

Dilekçede, “Ülkemizde, özellikle son zamanlarda bir sektör olan gemi geri dönüşüm faaliyet alanında Uluslararası Sözleşme ve ulusal mevzuat hükümlerini dikkate almaksızın, içeriğinde sağlığa ve çevreye zararlı maddeler içeren gemiler bir kısım yollar ile karasularımıza getirilmekte ve bu usulsüzlüklerin ortaya çıkışını engellemek adına büyük bir hızla bu kirli gemilerin sökümü yapılmaktadır. 2015 yılında Aliağa’ya getirilen Kuito adlı zehir yüklü geminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verene kadar hızla söküldüğünü hatırlatarak aynı çevresel felaketlerin tekrar yaşanmaması için sayın mahkemenizin öncelikle Methania/Ethan adlı geminin başlatılan söküm işlemine karşı yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep etme zorunluluğu doğmuştur. Aksi takdirde ekte sunulan fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere büyük bir hızla sökümüne başlanılan gemi hakkında, mahkemeniz esas hakkında karar verinceye dek aynen Kuito’da olduğu gibi tüm söküm işlemleri bitmiş ve yeni çevresel felaketlere zemin hazırlanmış olacaktır” denildi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan konuya ilişkin olarak yapmış olduğu açıklamada ise; “Telafisi imkansız, ölümcül, çevresel felaketlerin doğmaması açısından kanuna ve hukuka aykırı olarak yapılan söküm işleminin durdurulmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararı verilmesi yönünde daha önce yapmış olduğumuz başvuru sonrasında söküm işleminin hızla devam ettiğine ilişkin elimize ulaşan yeni bilgi ve belgeler doğrultusunda ek başvurumuzu bugün yaptık. Tehlikeli atıkların sınır ötesi taşımının ve bertaraf edilmesinin kontrolüne ilişkin Basel Sözleşmesi ve Tehlikeli Atıkların Yönetmeliği’ne göre Ethan (Methania) gemisinin derhal iade edilmesi gerekmektedir.” dedi 

Kaynak: Aliağa Express

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2280 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.