1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İzmit Körfezi'ndeki çevre felaketine ÇŞB'den açıklama
İzmit Körfezi'ndeki çevre felaketine ÇŞB'den açıklama

İzmit Körfezi'ndeki çevre felaketine ÇŞB'den açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kocaeli'nin Dilovası ilçesindeki limanda iki tank arasında ikmal yapılırken denize akaryakıt sızması sonucu oluşan kirliliğe ilişkin açıklamada bulundu.

A+A-

Vira Haber Merkezi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İzmit Körfezi’nde yaşanan deniz kazasına anında müdahale edildiği vurgulandı.

12 Ocak 2017 Perşembe günü Dilovası bölgesinden denize Fuel-Oil döküldüğü ihbarının hemen ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin olay yerine intikal ettiği belirtildi.

Tesiste bariyer çekme ve kirliliği temizleme çalışmalarının tesis yetkilileri ve yetkili acil müdahale firması tarafından başlatıldığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından olay yerinden numune alındığı ve analize gönderildiği vurgulanan açıklamada, kirliliğe acil müdahale işlemlerinini gece boyu sürdürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, 13 Ocak 2017 Cuma günü İzmit Körfezi'nin çeşitli yerlerinde deniz kirliliği olduğu ihbarları alındığına işaret edilerek, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan havadan kontroller sonucu, kirliliğin Dilovası bölgesinden geldiği gözlemlenmiştir. Kocaeli LimanBaşkanlığı tarafından 2'nci seviye kirlilik olduğuna dair Kocaeli Valiliğine yapılan bildirim sonucunda, Bakanlığımız tarafından onaylanan Marmara ve Boğazlar Bölgesel Acil Müdahale Planı doğrultusunda Valilik tarafından, İl Kriz Merkezi (Bölgesel Koordinasyon Komitesi) kurularak çalışmalarına başlamıştır. Ayrıca, konu ile ilgili zarar tespit komisyonu kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır." ifadesi kullanıldı.

350 personel görevlendirildi

"Deniz yüzeyindeki kirliliğin kaynağının analizle teyit edilmesi için Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince numuneler alınmış ve parmak izi analizi için TÜBİTAK’a gönderilmiştir. Söz konusu bölgede toplam 3 adet acil müdahale firması tarafından 350 personel görevlendirilerek temizlik çalışmalarına ağırlık verilmiştir."

ORV Seyit Onbaşı gemiside çalışmalara katıldı

"Ayrıca, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Seyit Onbaşı gemisi ve tahlisiye botu deniz operasyonlarını koordine etmek amacı ile olay yerine intikal etmiş, deniz temizleme çalışmalarını sürdürmektedir. Bunlara ilaveten tüm limanlar tarafından kendi personelleriyle temizlik işlemlerine destek verilmektedir. Bakanlığımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kocaeli Liman Başkanlığı teknik personelleri sahada çalışmalarını sürdürmektedirler. Kirlilikten etkilenen yaban hayvanlarına ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmaktadır."

Kirlilik büyük oranda temizlendi

Ayrıca, acil müdahale çalışmalarına destek olunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından heyetler yerinde incelemeler yapmıştır.

Kirliliğin başladığı andan itibaren temizleme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmekte olup, kirlilik büyük oranda temizlenmiştir. Kirliliğe sebep olan işletmeye 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden gerekli idari yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca zararın tazmini kirletenden alınacaktır.

Bu haber toplam 2975 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.