1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kanal İstanbul için "Katkı Payı" modeli gündemde
Kanal İstanbul için "Katkı Payı" modeli gündemde

Kanal İstanbul için "Katkı Payı" modeli gündemde

UDHB Bakanı Ahmet Arslan, büyük yatırımlarda kullanılmak üzere “katkı payı” modelini gündeme aldıklarını açıkladı.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesi de dahil olmak üzere büyük yatırımlarda kullanılmak üzere “katkı payı” modelinin gündemde olduğunu belirterek, “Yatırımın bir kısmını devlet yapar, kalanını özel sektör öder ya da tamamlar. Tamamı özel sektörce finanse edilemiyorsa, bu model olabilir” dedi.

Bakan Arslan, özellikle geri dönüşü 20 yılı aşan ve bu nedenle finansman bulunamayan projelerde bu modelin uygulanabileceğini belirtirken, “Projenin geri dönüşü 50 yılı buluyorsa, kamu, bu sürenin 20 yıla düşecek kısmına katkı payı sağlar” dedi.

Kanal İstanbul ve geri dönüşü uzun yıllar alan demiryolu projelerinde “katkı payı” modelinin uygulanabileceğini belirten Arslan, geri dönüşü 20 yılı aşan yap-işlet-devret projelerinde özel sektörün uzun süreli kredi bulmasının mümkün olmadığını belirterek, “Bir kısmını kamu yapıp, kalan kısmı da özel sektör yapar ya da öder” dedi.

Kanal İstanbul projesinde de yüksek rakamların söz konusu olacağına dikkat çeken Arslan, “Yapılabilirlik, işletme ve finans boyutuna bakıyoruz” dedi.

kanalistanbul.jpg

"Kanal İstanbul ile ilgili çalışmaları belli bir aşamaya getirdik"

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili çıkacak malzemeyi değerlendirmek de dahil olmak üzere çalışmaları belli bir aşamaya getirdiklerini belirten Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1,7 milyar metreküp hafriyat çıkacak, bunun bir kısmını Yeni Havalimanının yanındaki kömür ocaklarından kaynaklı bataklıkların doldurulup yeşillendirmede kullanacağız ama yine de çok ciddi bir malzeme kalıyor, o malzemeyi de değerlendireceğiz. Daha önce adalar yapacağız demiştik, onların işletmesi ve en verimli şekilde değerlendirilmesi de dahil ciddi bir çalışmadan bahsediyoruz. Çalışmalar bittiğinde Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve hükümetteki arkadaşlarımızla da nihai istişare yaptıktan sonra açıklayıp yola koyulacağız."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3071 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.