1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kayıp denizaltıyı özel bir araştırma gemisi arayacak
Kayıp denizaltıyı özel bir araştırma gemisi arayacak

Kayıp denizaltıyı özel bir araştırma gemisi arayacak

15 Kasım’dan beri kayıp olan Arjantin’e ait ARA San Juan adlı denizaltıyı arama çalışmalarına Rusya’da katılıyor. Rusya arama çalışmaları için mürettebatı bu tip operasyonlarda çok tecrübeli özel bir araştırma gemisi gönderecek.

A+A-

44 mürettebatıyla Atlas Okyanusu'nda sırra kadem basan denizaltıyı aramak için Ruslar özel bir araştırma gemisi gönderecek. Halihazırda ABD ve İngiltere de arama çalışmalarına katılıyor.

Bir haftadır Atlas Okyanusu'nun güneyinde kaybolan askeri denizaltısı ARA San Juan'ı arayan Arjantin, Rusya'nın yardım teklifini kabul etti. Kayıp denizaltıda 44 mürettebat bulunuyor.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Rusya lideri Vladimir Putin'in kendisini telefonla aradığını ve yardım teklifini ilettiğini açıkladı.

Putin, Arjantin'e, mürettebatı bu tip operasyonlarda çok tecrübeli özel bir araştırma gemisi gönderebileceklerini söyledi. Macri de bu teklite olumlu yanıt verdi.

Aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu çok sayıda ülke de arama faaliyetlerine destek veriyor.

44 mürettebatı var

Dizel ve elektrikle çalışan 44 mürettebatlı denizaltı, 15 Kasım Çarşamba günü yaklaşık 430 kilometre açıkta kaybolmuştu.

Denizaltı kaybolduğunda, Güney Amerika'nın en güneyindeki Ushuaia bölgesindeki rutin görevinden, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'in güneyindeki Mar del Plata Limanı'na geri dönüyordu.

Denizaltının, elektrik kesintisi nedeniyle iletişim sorunları yaşadığı sanılıyor. Ancak donanma protokolleri gereği, iletişim kesintisi halinde denizaltının su üstüne çıkması gerekiyor.

Arjantin donanması, denizaltının kaybolmasından birkaç saat önce yüksek bir ses saptandığı yönündeki haberleri soruşturduklarını açıkladı, bunun bir patlama olup olmadığı ile ilgili olarak ise yorum yapmadı.

Donanma yetkilileri bu aşamada denizaltıdaki oksijen stoğunun tükenmesinden kaygılı.

ARA San Juan'ın personellerinden biri de, Arjantin'in denizaltıda görevli ilk kadın askeri Eliana María Krawczyk'ti. 35 yaşındaki Krawczyk'e babası 'Denizin kraliçesi' lakabını vermişti.

Denzialtıda görevli diğer personelin ise farklı yaş gruplarından oldukları bildiriliyor. Denizaltının mürettebatının Mar del Plata Üssü'nde toplanan ailelerinin ve yakınlarının kaygılı bekleyişi sürüyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 3110 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.