1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kıbrıs çıkarmasının efsane komutanı vefat etti
Kıbrıs çıkarmasının efsane komutanı vefat etti

Kıbrıs çıkarmasının efsane komutanı vefat etti

Kıbrıs Barış Harekâtı’nda adaya çıkan ilk askeri birlik olan Sualtı Taarruz Komandoları’nın komutanı emekli Kıdemli Albay Yılmaz Cengiz hayatını kaybetti.

A+A-

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 20 Temmuz 1974’te “Ayşe tatile çıktı” parolasıyla gerçekleştirdiği KıbrısBarış Harekâtı’nda adaya çıkan ilk askeri birlik olan Sualtı Taarruz Komandoları’nın komutanı emekli Kıdemli Albay Yılmaz Cengiz 77 yaşında hayatını kaybetti. Cengiz, önceki gün Selimiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cengiz’in cenaze törenine çok sayıda silah arkadaşı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı askerler katıldı. 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 1963 yılında kurulan Sualtı Taarruz Komandoları’nın efsane subayları arasında yer alan Yılmaz Cengiz, Kıbrıs adasına binbaşı rütbesiyle gitmişti. Çıkarma başlamadan Girne açıklarına gönderilen 20 kişilik SAT timi ile 10 kişilik SAS timinin görevi çıkartma yapılacak Pladini plajının güvenliğini sağlamaktı. Tüm tehlikelere rağmen çıkarma gemilerindeki askerlerden önce karaya ayak basmakla görevli time Binbaşı Yılmaz Cengiz komuta etmişti. SAT timi 25 metre aralıklarla sahile doğru yüzerken çıkartma gemileri için bırakılabilecek mayınları belirlemeye ve plajın sualtı haritasını çıkarmaya çalıştı. Bu sırada kıyıdan SAT timine makineli tüfekle ateş açılması üzerine Jandarma botundan operasyona komuta eden Binbaşı Cengiz, karşı ateş açarak çıkarmanın ilk kurşununu sıkmıştı.

‘Örnek bir askerdi’

Cengiz böylece denizde yüzen askerlerinin de hayatını kurtarırken, çıkarma gemileri için de uygun rotayı çizmişti. 

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Kıdemli Albay Yılmaz Cengiz için önceki gün Selimiye Camii’nde askeri tören düzenlendi. Törene, Cengiz’in ailesi ve akrabalarının yanı sıra Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan gaziler ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı çok sayıda asker katıldı. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Yılmaz Cengiz komutasında savaşan silah arkadaşları oldukça duyguluydu. Emekli astsubay Nusret Coşkun, “Biz sualtını tarayarak yüzerken Yılmaz binbaşı eli tetikte bizi korudu. Çok iyi bir komutan ve örnek bir askerdi” dedi. Emekli astsubay Ömer Kamacı ise, “Rum tarafına hemen karşılık vermesi bizi hayatta tuttu. SAT birliği ondan çok şey öğrendi” diye konuştu. 

Cenazeye katılan CHP milletvekili emekli Kurmay Albay Dursun çiçek de, “1981’de teğmen olduğumda Amfibi Alay Komutanı Yılmaz Albay’dı. Güler yüzlü, sevecen, adaletli ve başarılı bir komutandı. Allah rahmet eylesin” dedi.

2 yıl önce Milliyet’e konuşmuştu

Türk askerlerinin çıkarma yaptığı Gine-Pladini plajında 500 asker, 270 sivil ve 70 mücahit hayatını kaybetmişti. 11 yıldır sert eğitim alan SAT timi ilk kez gerçek bir harekata katılarak kendini ispatlamıştı. 31 kişilik SAT ve SAS birliğinin komutanı Binbaşı Yılmaz Cengiz, Temmuz 2014’te Milliyet’e konuşmuş, “İlk aksiliği botlarımıza refakat eden TCG Çakmak muhribiyle telsiz bağlantısının kesilmesiyle yaşamıştık. Askeri lisedeyken dinlediğim ‘Çıkıp Girne dağının kale burcuna’ türküsünden hatırlayarak plajı tahmin ettim” demişti.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4052 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.