1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Kıbrıs su temini projesindeki sorunlar çözülüyor
Kıbrıs su temini projesindeki sorunlar çözülüyor

Kıbrıs su temini projesindeki sorunlar çözülüyor

Ankara ile KKTC hükümeti arasında Kıbrıs'a su temini projesinde su krizi yaratan 700 milyon liralık altyapı yatırımları önümüzdeki günlerde karara bağlanacak.

A+A-

Asrın projesi olarak tanıtılan ancak Ankara ile KKTC hükümeti arasında küçük çaplı bir kriz yaratan su sorunu çözülme yolunda.

Türkiye’nin yaklaşık 1.5 milyar TL harcayarak Akdeniz üzerinden boru hatları ile taşıdığı suyun KKTC topraklarında dağıtılabilmesi için gereken yaklaşık 700 milyon TL’lik yatırımı kimin yapacağı üzerine çıkan tartışmaların bu hafta son bulması bekleniyor.

Sorun önümüzdeki günlerdde çözülecek

KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ankara’da Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Kıbrıs’la ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile yaptıkları görüşmelerin ardından, bu konuda uzlaşmaya varmak üzere olduklarını kaydederek, “Sanıyorum önümüzdeki hafta KKTC Başbakanı ile Sayın Türkeş, su konusundaki anlaşmayı imzalarlar” dedi.

'Özgüven sorununu aşacağız'

Bakan Özgür, su sorununun suyun nasıl dağıtılacağı konusunda yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye’nin suyun dağıtımı için gereken yaklaşık 600-700 milyon TL tutan altyapı yenileme masraflarını KKTC hükümetinin üstlenmesini istediğini kaydetti.

KKTC’nin Maliye Bakanı olarak ben, bu paranın bizde olmadığını biliyorum. O yüzden, bunu özel sektörle birlikte yapmak zorundayız” diye konuşan Özgür, şöyle devam etti: “Türkiye’nin sağladığı ‘koşullu reform ödeneği’ çerçevesinde birikmiş 190 milyon TL var. Bu para, bazı reformların yapılması şartıyla ödenek olarak konmuştu. Ancak reformlar yapılmadığı için kullanılmadı. Belki bu para da altyapı çalışmalarında kullanılabilir. Türkiye ile varılan uzlaşma ile Kıbrıs Türk halkının bu özgüven sorunu aşılmış olacak. Suyun yönetiminde ve dağıtımında KKTC kurumları söz sahibi olacak. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yeri olmayacak.”

ViraHaber.com

Bu haber toplam 5697 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.