1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. Kitack Lim AB'nin sera gazı emisyonları hakkındaki kararını eleştirdi
Kitack Lim AB'nin sera gazı emisyonları hakkındaki kararını eleştirdi

Kitack Lim AB'nin sera gazı emisyonları hakkındaki kararını eleştirdi

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, Avrupa Parlamentosu'nun uluslararası deniz taşımacılığını Avrupa Birliği Karbon Ticareti Sistemi (ETS – Emissions Trading System)'ne dâhil etme kararından sonra Avrupalı yetkililere resmi bir mektup yazdı.

A+A-

Mektubunda, bu kararın uygulanmasının gemilerden kaynaklı sera gazlarını azaltmaya yönelik çabaları son derece olumsuz etkileyeceğini savunan Lim şunları kaydetti: "Deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonlarda AB-ETS sisteminin uygulanması yönündeki kararın zamansız olduğundan ve IMO'nun sera gazlarını azaltmak için şimdiye kadar yaptığı çalışmalara zarar vereceğinden endişeliyim."

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi'nin 16 Aralık 2016 tarihinde aldığı bu kararda, sera gazı emisyonlarını küresel çapta azaltmak için IMO tarafından 2021 yılına kadar bir kanun belirlenmezse, deniz taşımacılığının 2023'ten itibaren AB-ETS sistemine dâhil edileceği ifade ediliyor.

IMO, 2011'de tüm sektör için zorunlu enerji verimliliği tedbirleri kabul eden ilk uluslararası kuruluş niteliği almıştır. Ekim 2016'da ise gemilerin kullandığı yakıtlarla ilgili veri toplanmasına izin verecek küresel bir sistem kabul etmiştir. Sistem ile birlikte tamamlayıcı bir yol haritası, AB Devletleri'nin de dâhil olduğu IMO Üye Ülkeleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

"Bütün ülkelerin birlikte hareket ettiği bu türden bir siyasi işbirliği, hiç kimsenin küresel topluluğun dışında kalmaması için çok önemlidir," diyen Kitack Lim ekliyor: "Bölgesel veya tek taraflı alınmış bir karar, sera gazı emisyonlarını azaltmak için uluslararası platformda gösterilen çabaya zarar verir ve Paris Anlaşması'nın küresel hedefleriyle uyuşmazlık gösterir."

ViraHaber.com

Bu haber toplam 41840 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.