1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. DENİZ HABER AJANSI - DENİZ HABER - DENİZ HABER TV

  4. "Küresel Yönetişim" günümüz dünyasına çözüm olabilir mi?
"Küresel Yönetişim" günümüz dünyasına çözüm olabilir mi?

"Küresel Yönetişim" günümüz dünyasına çözüm olabilir mi?

Siyaset bilimci Doç. Dr. Timothy J. Sinclair’in Küresel Yönetişim adlı yapıtını, H. Hande Orhon Özdağ’ın çevirisiyle Türkçe'ye kazandırdı.

A+A-

Kararlarınızda bağımsız mısınız?

Küresel ısınma, terörizm, finansal krizler, iklim değişikliği, güvenlik, toplumsal cinsiyet gibi sorunlar karşısında hükümet, lider ya da birey olarak tek bir mekanizmanın karar aldığı zamanlar geride kaldı. Küresel sorunlar karşısında hükümetlerin, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin kolektif karar almaları artık bir ihtiyaç. Peki, bu noktada günümüzün en çok tartışılan başlıkları arasında yer alan “yönetişim” bir çözüm olabilir mi?

Doç. Dr. Timothy J. Sinclair, “yönetim” ve “yönetişim” kavramlarının kuramsal ve uygulama boyutunda ne ifade ettiğinden yola çıkarak “küresel yönetişim”i mercek altına alıyor. Buradan hareketle kavramın anlamını ve hayattaki karşılığını farklı kuramsal görüşlere göre tartışıyor.

kuresel-yonetisim-kapak-gorseli.jpgFarklı görüşler ışığında “yönetişim”

Doç. Dr. Sinclair; kurumsalcılık, ulusötesicilik, hegemonizm, feminizm, reddiyecilik gibi çeşitli görüşlerin “küresel yönetişim” kavramına nasıl baktığını da derinlemesine ele alıyor. Yazar, bu görüşlerin aynı sorunlar karşısındaki tepkilerini, çözüm üretme biçimlerini ve genel bakış açılarını da yarattığı kurgularla somutlaştırıyor. Böylelikle farklı görüşlerdeki birey, topluluk ya da ülkelerin sorunlar karşısındaki yaklaşımlarını da çözümlüyor.

Yazar Doç. Dr. Sinclair, çalışmasında küresel sorunların çözüm süreçlerinin “yönetişim”ine katılacak aktörleri de dikkate alıyor. Bu bağlamda devletlerarası ve/veya hükümetlerarası kişi ve kurumlar kadar hükümet dışı aktörlerin rollerini de incelemesine dâhil ediyor. 

Küresel sorunlar herkesi etkiliyor

Kitap; bizden uzak olduğunu sandığımız küresel meselelerin gündelik yaşam pratiklerimize yansımalarını, davranış ve düşünme biçimlerimiz üzerindeki etkilerini de gösteren bir özelliğe sahip. Bu nedenle 21. yüzyılda küresel sorunlara neden duyarsız kalamayacağımızı da çarpıcı biçimde gözler önüne seriyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1852 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.