1. YAZARLAR

  2. ZİYA ERGÜL

  3. Kuru yük – Tonaj arzı
ZİYA ERGÜL

ZİYA ERGÜL

Yazarın Tüm Yazıları >

Kuru yük – Tonaj arzı

A+A-
Kuru yük piyasası tonaj arzı 2015’teki gemi söküm ve yeni inşaa figürleri ile piyasa için iyiye gidiş sinyalleri vermekte. 2015’in son 9 ayında kuru-yük filosu cok düşük bir yükselme göstedi. Markete 39.7 milyon DWT tonaj girişi olmasına karşın 23.8 milyon DWT tonaj çıkışı gerçekleşti. Yani kuru yük filosunda sadece %2.1 oranında yükşeliş gerçekleşti. Kuru yük piyasasında beklenen toparlanmanın ve yükşelişin devamı için düşük oranda tonaj artşının devamı oldukça önemli.

Bu konuda en önemli element yeni inşaa şiparişleri. Clarksons yeni inşaa raporunun belirttiği üzere, 2015 Ağustos ayında sadece 84 adet yeni inşaa konratı yapılmış.İki sene öncesine nazaran armatörlerin düşük yeni inşaa fiyatlarına ragmen böyle tedbirli yaklaşımı marketin toparlanma sürecine girmesi açısından oldukça önemli. Bunların yanında gemi söküm figürleri de filo büyüme oranı için ciddi önem arz etmekte. 2015’te sökme gönderilen 306 gemiye ragmen, armatörlerin gemi sökümüne karşı ilgileri 2015 yaz ayları sonrası senenin ilk yarısı gibi seyretmedi. Capesize marketinteki ani yükselme armatörler tarafından marketin artık toparlanma ve yükseliş safhasına geçtiğini düşünmelerine yol açtı. 2015’in ilk yarısı her ne kadar gemi söküm figürleri açısından rekor figürlere ulaşılabileceğini göstermiş olasada, piyasadaki bu ani yükseliş ilk yarıda yaklanan gemi söküm trendinin yavaşlamasına neden oldu. Düşük hurda fiyatları ile hemen hemen aynı seviyedeki çelik fiyatları da gemi söküm figürlerini direk etkileyen faktörler arasında. Çin’in sunduğu düşük çelik fiyatları ile kazandığı yeni müştelerinin hurda alımını bırakması sonucu hurda fiyatlarının çelik fiyaları ile berber düşmesi hurdaya gönderilen gemi sayısında da ciddi düşüşe sebep oldu. Öyle ki, 2015 Temmuz ve Ağustos aylarında sadece 37 gemi söküm için elden çıkarıldı.

Ticaretin bulunduğu şu anki zorlu durum armatörleri ve operatörleri oldukça zorlamakta ve erilmiş olan yeni inşaa siparişlerinin teslim tarihi hukuki çerçevede olabildiğince ileri ötelemek için yapılabilecekler de yapılmış durumda. Bu durum, marketin toparlanması için yapılmış önemli eylemlerden biri. Netice itibariyle 2015, yaklaşık 49 milyon DWT’lik bir arzın markete girmesi ve %2,5 ile son 10 senenin en düşük filo büyüme oranına ulaşılması ile sonuçlanmış durumda.

ViraHaber.com

Bu yazı toplam 1851 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.