1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kuşadası'nda kıyıya iki caretta caretta ölüsü vurdu
Kuşadası'nda kıyıya iki caretta caretta ölüsü vurdu

Kuşadası'nda kıyıya iki caretta caretta ölüsü vurdu

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde aynı gün iki ayrı noktada ölü caretta caretta karaya vurdu.

A+A-

Dün gelen ihbarları değerlendiren Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri,  biri sahil sitelerindeki SGK önünde muhtemelen boğularak ölen, diğeri Yılancı Burnu açıklarında muhtemelen bir deniz aracının boynundan çarptığı sanılan iki deniz kaplumbağasını ölü olarak bulup, sudan çıkardı. 

EKODOSD yetkilileri yaptıkları açıklamada; "Son yıllarda yapılan bilinçlendirme çalışmalarıyla belediyenin, Sahil Güvenlik'in, turistik işletmelerin, deniz kıyısındaki site sakinlerinin ve vatandaşların duyarlılığıyla ihbarlar alınmaktadır. Denizlerin sadece insanlar için olmadığını, sularda nadir canlılarında yaşadığını ve bunların hava almak için bir süre su yüzeyine çıktıklarının bilinmesi ve karada gösterilen duyarlılığın denizde de devam etmesi gerekir.

caretta.jpg

Deniz trafiğinin yoğunlaşacağı bir döneme yaklaştığımızdan, özellikle sürat yapan deniz araçların çok dikkat etmesi, ağa takılan kaplumbağalar için yardım istenmesi, paragatlarda ağzında iğne bulunan kaplumbağanın misina kesilerek denize bırakılması yerine, tekneye alınıp üzeri ıslak bir havluyla örtülerek hemen haber verilmesi bu canlıların hayatını kurtaracaktır.

Günümüze kadar fazla değişime uğramadan yüz milyon yıldır yaşamlarını sürdüren nadir canlılardan olan deniz kaplumbağalarının iki türü (C.caretta – Chelonia mydas) Kuşadası kıyılarına beslenmek için gelmektedir" denildi.

carettacaretta-002.jpg

115 deniz kaplumbağası vakası meydana geldi

10 yıldır Kuşadası ve bölgesindeki kıyılarda deniz kaplumbağalarının korunması, kurtarılması ve yuva alanı çalışmalarını yürüten EKODOSD yetkilileri; "Bugüne kadar kıyılarımızda 115 deniz kaplumbağası vakası meydana gelmiştir. Bunlardan 5’i yuvalama, 15’i kurtarılan (Bir kısmı DEKAMER’de tedavi edilerek tekrar denize bırakılmıştır) ve 95 adedi ne yazık ki denizlere atılan naylon poşetler, deniz aracı çarpması, sırtı, ağlar ve paragatlar gibi nedenlerden dolayı yaşamını yitirmiştir. Kuşadası Belediyesi işbirliğiyle kıyılara deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgilendirme panoları dikilecektir" ifadelerini kullandılar.

VİRA HABER | ViraHaber.com

Bu haber toplam 4616 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.