1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. 'Kutup Kodu'nda dünya için büyük risk: Geri dönüşü olmayabilir
'Kutup Kodu'nda dünya için büyük risk: Geri dönüşü olmayabilir

'Kutup Kodu'nda dünya için büyük risk: Geri dönüşü olmayabilir

Vira Haber ve Vira Deniz Kültürü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen, Denizciliğin Riskleri ve Kriz Yönetimi adlı oturum sonrasında, IMO'nun kabul ettiği 'Kutup Kodu'nun risklerine dikkat çekti.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber

Türkiye'de gerçekleştirilen IMO Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği kapsamında, Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan sempozyumun 3. oturumu "Denizciliğin Riskleri ve Kriz Yönetimi" ile ilgiliydi. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Avrupa Tersaneciler Birliği'nden Dr. Ralf Sören, IMO Deniz Emniyeti Komitesi Başkanı Brad Groves ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan Tuğamiral Bülent Olcay konuşma yaptı.

Lucien Arkas konuşmasında, deniz işletmeciliğindeki temel risklere dikkat çekti ve firmaların kriz yönetimi için nasıl hazırlanması gerektiğine dair bilgiler verdi. Dr. Ralf Sören ise, "Gemi İnşasında Endüstriyel Riskler ve Baskılar" konu başlıklı bir sunum yaptı. Brad Groves, "denizcilikteki riskleri azaltmak ve emniyeti sağlamak" konularına vurgu yaparken, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan Tuğamiral Bülent Olcay ise "Düzensiz Göç ve Arama Kurtarma Operasyonları" hakkında bilgiler verdi. 

Vira Haber ve Vira Deniz Kültürü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen, konuşmaların ardından soru cevap faslında Kutup Kodu'nun risklerini dile getirdi. Hakkı Şen, IMO Deniz Emniyeti Komitesi Başkanı Brad Groves'a yönelttiği soruda, IMO'nun bu sorunla alakalı nasıl bir yol izleyeceğini sordu. Brad Groves, Hakkı Şen'e "araştıracağız" yanıtını verdi.

hakkisen.jpg
Vira Haber ve Vira Deniz Kültürü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen

"Kutup Kodu" çok doğru bir şey değil

Oturum sonrası konuyla ilgili görüşünü aldığımız Hakkı Şen, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan Kutup Kodu'nun küresel ısınmaya ciddi etkileri olabileceğini kaydetti. Hakkı Şen, Kutup Bölgeleri'nin deniz taşımacılığı için kullanılmasının önünü açacak olan Kutup Kodu projesinin, olası zararları için şu ifadeleri kullandı: "Pervane kavitasyonu buz erimelerini ciddi şekilde hızlandırabilir. Gemilerin o bölgede yaygınlaşması durumunda, orada açığa çıkan bir enerji olacak. Çevreciler şu anda 1 dereceyi tartışıyorlar. Sıcaklık 1 derece daha yükselirse felaket olur. Dönüşü olmayan bir yola girilir. Dolayısıyla IMO'nun üzerinde çalıştığı "Kutup Kodu" çok doğru bir şey değil. Zaten Birleşmiş Milletler Çevre Programı da buna karşı çıkıyor. Umarım dünyanın geleceği için bu anlamda en doğru karar bir an önce alınır. Çünkü geldiğimiz noktada hata lüksümüz yok." 

bradgroves.jpgIMO Deniz Emniyeti Komitesi Başkanı Brad Groves

Bu haber toplam 4543 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.