1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Kuzey Kutbu için yeni AB politikası
Kuzey Kutbu için yeni AB politikası

Kuzey Kutbu için yeni AB politikası

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu, AB’nin Kuzey Kutbu bölgesindeki faaliyetlerine rehberlik edecek bir politika önerisini kabul etti.

A+A-

Avrupa Birliği; iklim değişikliği, çevresel koruma, sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası işbirliği konularına odaklanan 39 tedbirle bölgedeki mevcut faaliyetini hızlandıracak ve sorumluluğunu artıracak. Bahse konu özellik alanlarına, bilim ve inovasyona verilen özel önlem de yansıtılacak.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Güvenli, sürdürülebilir ve gönençli bir Arktik (Kuzey Kutbu), sadece orada yaşayan 4 milyon insana değil, AB’ye ve dünyanın geri kalanına da fayda sağlar. Arktik, hepimiz için çok büyük çevresel, sosyal ve ekonomik önemi olan bir bölgedir. Bugün atılan adımlar, bizim bölgeye, bölgedeki ülkelere ve halklarına olan bağlılığımızı vurgulamakta ve yapıcı uluslararası işbirliğinin bir örneği olarak bölgenin konumunu sağlamlaştırmaktadır. Çünkü Arktik, aynı zamanda bölgesel ve küresel güvenlik açısından da önemlidir ve dış politikamızın stratejik bir bileşenidir.”

AB’nin Çevre, Balıkçılık ve Denizcilikten Sorumlu Bakanı Karmenu Vella ise, “Biz Arktik’i, Arktik de bizi etkiliyor. Arktik, küresel hava düzeni, okyanuslarımız, ekosistemler ve yerel biyolojik çeşitlilik konuları üzerinde etkilere sahip. İnsani gelişmişliği yükselişi kaçınılmaz ve bunu sürdürülebilir bir yolla yapmak bizlerin elinde. Bunu o bölgede yaşayanların geçim kaynaklarına saygı göstererek ve bölgenin en değerli kaynağı olan çevreyi koruyarak yapmak zorundayız” dedi.

Önerilen tedbirler, AB Üyesi Devletlerle Avrupa Konseyi’nde ve Avrupa Parlamentosu’nda ele alınacak.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2955 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.