1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mavi Marmara Baskını IMO'da
Mavi Marmara Baskını IMO'da

Mavi Marmara Baskını IMO'da

Türkiye; 7-11 Haziran Tarihlerinde Londra'da yapılan IMO Konsey toplantılarına bir kağıt sunarak İsrail'in Gazze gemilerine yaptığı baskınla ilgili gereğinin yapılmasını istedi.

A+A-

Konsey toplantısına Türkiye’nin IMO daimi temsilcisi ve Londra Büyükelçisi Yiğit Alpoğan, Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser ile Londra Büyükelçiliği'nden ve Denizcilik Müsteşarlığı'ndan yetkili ve uzmanların katıldığı toplantının ilk gününde söz alan Büyükelçi, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının uluslararası sularda meydana gelmiş olduğunu ve gemilerin seyir güvenliği ile denizde insan hayatını ilgilendiren boyutları olması nedeniyle detaylı olarak üzerinde durulması gereken bir husus olduğunu ifade ederek konunun konseyin ajanda gündemine alınmasını teklif etti.

Konsey üyelerinden Çin, Güney Afrika, Mısır, Malezya, Suudi Arabistan Türkiye’nin teklifini desteklemelerine rağmen özellikle ABD’ nin ve Avrupa Birliği ülkelerinin blok halinde karşı çıkması nedeniyle gündeme alınması kabul edilmedi. Bunun üzerine söz alan Büyükelçi, konunun zaten ilk olarak önceki hafta yapılmış olan Teknik İşbirliği Komite toplantısında gündeme getirilmiş olduğunu, dolayısıyla ilgili toplantı raporu konuşulması esnasında tekrar gündeme getirme haklarının mahfuz olduğunu ifade etti.

Raporun görüşülmesi esnasında tekrar söz alan Londra Büyükelçisi Alpoğan, 11 Eylül olaylarının havada olmasına rağmen IMO’ nun bu olayı ciddiye aldığını ve haklı olarak kayıtsız kalmadığını ancak adı Uluslararası Denizcilik Örgütü olan Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluşun uluslararası sularda meydana gelen böyle bir olayda kayıtsız kalmasını anlayamadıklarını, konsey ya da IMO'dan yazılı bir metinle konu hakkında kayıtsız kalmadığını bildiren bir metni beklediklerini ifade etti. Sonrasında söz alan Konsey üyesi ülkelerden Çin, Brezilya, Mısır, Filipinler, Endonezya, Güney Afrika, Malezya, Suudi Arabistan, Bangladeş ve Hindistan Türkiye’yi desteklediler.

Konuşmalar sonrasında söz alan Rusya ile Singapur ise metinin içeriği konusunda çekinceleri olabileceği ama bununla birlikte böyle bir mesajın IMO’dan verilmesi gerekliğini ifade ettiler. Avrupa Birliği ve ABD blok olarak konunun ısrarla IMO’yu ilgilendirmediğini ve Türkiye’nin teklifine karşı olduklarını ifade ettiler. Türkiyeyi destekleyen 13 ülke ve karşısında 11 ülke olmasına rağmen ABD’li başkan kararı aleyhimize yorumlayınca karara itiraz eden Büyükelçimiz, Konsey başkanının konuşulanları yanlış yorumladığı konusunda ısrarlı olunca gündem kapatılamadı. IMO Genel sekreteri, konsey başkanı ve Türk heyetince yapılan ara toplantılarda Türk heyetinin direnmeleri ve Büyükelçinin kararlı tutumu sonrasında Genel Sekreter olayla ilgili bir basın bildirisi yayınlayacağını, başkanın gündemi aleyhimize kapatmayacağını söylemesiyle Konsey diğer gündem maddelerine geçebildi. Basın bildirisine www.imo.org dan ulaşılabiliyor.

Birleşmiş Milletlere bağlı olarak hareket eden IMO genel sekreterliğini iki dönem olarak Yunanlı Amiral Efthimios Mitropoulos yürütüyor. IMO’nun karar organı olan Konsey, İMO ya üye olan 169 ülke arasından iki yılda bir yapılan seçimle atanan ve oy hakkı olan 40 üye ile birlikte senede iki kez toplanıyor. Türkiye geçen yıl yapılan seçimlerde 129 oy ile en yüksek oy olan 4. ülke olarak konsey üyesi ülke olmaya hak kazanmıştı.

 

Virahaber

Bu haber toplam 865 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.