1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Milletvekili Balbay Çeşme'deki yakıt sızıntısını meclise taşıdı
Milletvekili Balbay Çeşme'deki yakıt sızıntısını meclise taşıdı

Milletvekili Balbay Çeşme'deki yakıt sızıntısını meclise taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Çeşme Ildır Körfezi'nde karaya oturan gemiden tonlarca fuel-oilin sızmasını meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Balbay, verdiği soru önergesinde kazanın detaylarının yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Ildır Körfezi'nin koruma altına alınacağı açıklamasını hatırlatarak, bölgenin ne zaman özel koruma alanı ilan edileceğini sordu.

Çeşme'de Ildır Körfezi'nde 18 Aralık 2016 tarihinde bölgedeki üreticilerden orkinos aldıktan sonra yola çıkan M/V Lady Tuna gemisi karaya oturmuştu. Gemide oluşan yırtıklardan sızan yakıt körfeze yayılırken, uluslararası tecrübesi olan bir firma kazanın ardından temizlik çalışmalarına başlamıştı. Yaşanan kirlilik günlerce İzmir gündeminde kaldı. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, yaşananları TBMM gündemine taşıdı.

mustafabalbay.jpg

Balbay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde şunları vurguladı:

“Sızıntının sebebine ilişkin çeşitli nedenler söyleniyor. Geminin kayaya çarptığı, karaya oturduğu, son olarak da önceden olduğu ve bir aydır sürdüğü ifade ediliyor. Geminin teknik özellikleri ile taşınan yükün ve mazot kapasitesinin uygun olup olmadığı açıklanmalı. Deniz yüzeyine hangi ölçüde ne kadar mazot karıştı? Bu sızıntı kimin işi? Bakanlık kamuoyunu bilgilendirmeli."

Petrol sızıntısı hafife alınacak gibi değil

Balbay çevreci derneklerle de temasa geçtiğini belirterek, “Çeşme’de yaşanan petrol sızıntısı hafife alınacak gibi değil. Sızıntının sahile, deniz ve eko sistemine çok büyük zararlar vereceği açık. Ayrıca olay Ildır Körfezi, Paşalimanı ve Dalyan için ortak bir tehdit olarak görülüyor. Yaşanan sızıntı turizm, kıyı balıkçılığı ve su altı yaşamı açısından da büyük risk taşımakta. Bakanlık kamuoyunun endişe ve kaygılarını giderecek ne yaptı? Olayın bölgeye verdiği zararı hangi çalışmalarla gideriyor? Bölgede bulunan balık çiftlikleri ile taşımacılık açısından hangi tedbirleri alacak?"

Balbay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin eylül ayında Çeşme ve Ildır Körfezi için sözlerini hatırlatarak, “Bakan Ildır Körfezi'ndeki bölgeyle ilgili çalışmalar yaptıklarını, Bakanlar Kurulu kararı ile bölgeyi özel koruma altına alacaklarını söyledi. Hükümet bu açıklamalara ilişkin ne yaptı, çalışmalar hangi aşamada, bölge ne zaman özel koruma alanı ilan edilecek" dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2828 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.