1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. MIP’de çalışan 300 taşeron işçi artık kadrolu
MIP’de çalışan 300 taşeron işçi artık kadrolu

MIP’de çalışan 300 taşeron işçi artık kadrolu

Mersin Uluslararası Liman İşletmeleri AŞ’de (MIP) taşeron şirkette çalışan işçiler ana bünye kadrosuna geçirildi.

A+A-

PSA ile AKFEN Holding’in % 50’şer ortak olduğu Mersin Limanı’nda çalışan 300 taşeron işçi şirket kadrosuna alındı. Liman-İş Sendikası’nın yaptığı anlaşmayla, MIP’de çalışan 300 taşeron işçi, MIP patronu ile yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesinden faydalanacak şekilde ana bünyede kadroya alındı. Böylece Mersin Liman İşletmesi'nde Liman-İş’e üye işçi sayısı 1750’yi buldu.

Diğer işçiler içinde görüşmeler olumlu

Limanda 90 kişilik ayrı bir şirkette çalışan işçilerin de kadroya geçirilmesi için prensipte anlaşıldı. Mayıs ayında 90 işçinin de sendikalı ve kadrolu olacağı öğrenildi.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla işçilerin ücretlerinde yüzde 15 ila yüzde 25 arasında bir artış olacak. Bu ücret artışına ek olarak işçiler yılda 3 tam ikramiye alacak. Ayrıca işçilerin kıdem tazminatları yasada belirtilen 30 günlük ücret yerine 35 günlük ücret üzerinden hesaplanacak. Fazla çalışma ücreti de normal saat ücretinin yüzde 60 yükseltilmesi suretiyle ödenecek. İşçilerin yıllık izin süreleri de artarken, aynı zamanda vefat, düğün vb. durumlarda kullanabilecekleri mazeret izinleri belli oldu. Engelli işçiler ise bu izinlere ek olarak Dünya Engelliler Günü’nde 1 gün ve Engelliler Haftası’nda 1 gün izin kullanacak.

Ayrıca işçiler; yemek yardımı, sosyal yardım, vasıta yardımı, evlenme ve doğum yardımı, eğitim teşvik bursu, bayram ödeneği, ölüm ve sakatlanma yardımı, erzak yardımı gibi sosyal haklara da sahip oldu.

İş akitleri güvenceye kavuşmuştur

Elde edilen hakların verilen mücadeleyle geldiğini ifade eden Liman-İş Sendikası Genel Başkan Önder Avcı, “Bugün liman işçileri birçok kazanım elde etmiştir ancak hepsinden önemlisi liman işçisinin gelecek kaygısı kalmamıştır, iş akitleri güvenceye kavuşmuştur. Liman işçileri, tarihte olduğu gibi bugün de sınıfın öncüsü olmaya, mücadele bayrağını en önde taşımaya devam edecektir” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4872 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum